torsdag 21 november 2024

inloggad som

Dan Olofsson: “Svårt att se en höjning av budet”

Under förmiddagen kom Malmöentreprenören Dan Olofsson med ett bud på noterade IT-konsulten Sigma. För Rapidus beättar han om affären, värd drygt en halv miljard.

Dagens bud kan ses som en uppföljning till ett utköpsförsök 2008. Den gången var Sten K Johnson, Martin Gren och Kent Widding-Persson med i konsortiet som ville ta Sigma från börsen. Slutbudet landade på 650 miljoner kronor. Men det räckte inte för att få 90 procent av aktieägarna att gå med, vilket var ett villkor för affären.

Med dagens bud värderas Sigma till 586 miljoner kronor, men något villkor för hur många som måste gå med finns inte.

dan_olofsson— Det var en lärdom från den rundan, nu fullföljer vi oavsett anslutningsgrad. Jag har svårt att se att det skulle bli en höjning av budet, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Utlösande för dagens bud var att Danir i tisdags kväll slutförde en affär där de köper Nordea Fonders och Danske Capitals ägarandel i Sigma. Med det köpet fick Danir 48,8 procent av aktierna och 49,9 procent av rösterna i koncernen. Även Kåre Gilstring och Länsförsäkringar, som tillsammans står för drygt 4 procent av aktierna, har ställt sig positiva till budet.

— Den initiala reaktionen har varit väldigt positiv. Anledningen till att jag lägger budet är att jag gillar att driva företag i privat regi. Det ger möjlighet för ledningen att helt fokusera på utvecklingen i bolaget, säger Dan Olofsson.

Han säger samtidigt att affären inte hade blivit av utan höstens försäljning av Epsilon till börsnoterade ÅF. I den affären fick Dan Olofsson förutom en kontantdel på 842 miljoner kronor också en börspost i ÅF som med dagens uppgång har ett börsvärde på runt 1,1 miljard kronor.

Därtill finns en tilläggsköpeskilling som betalas ut februari 2015 och som maximalt kan ge ytterligare 1,1 miljarder.
Epsilon, Sigma och Teleca bildades 2001 ur dåvarande Sigma, som redan var noterat på Stockholmsbörsen. Dan Olofsson köpte ut Epsilon från börsen 2003 medan Teleca köptes upp av amerikanska Symphony Technology Group 2008.

Sigma omsatte 1,4 miljarder kronor 2012. Koncernen har runt 1.400 anställda.

Joel Lyth

Under förmiddagen kom Malmöentreprenören Dan Olofsson med ett bud på noterade IT-konsulten Sigma. För Rapidus beättar han om affären, värd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.