onsdag 24 april 2024

inloggad som

Dan Olofsson: “Svårt att se en höjning av budet”

Under förmiddagen kom Malmöentreprenören Dan Olofsson med ett bud på noterade IT-konsulten Sigma. För Rapidus beättar han om affären, värd drygt en halv miljard.

Dagens bud kan ses som en uppföljning till ett utköpsförsök 2008. Den gången var Sten K Johnson, Martin Gren och Kent Widding-Persson med i konsortiet som ville ta Sigma från börsen. Slutbudet landade på 650 miljoner kronor. Men det räckte inte för att få 90 procent av aktieägarna att gå med, vilket var ett villkor för affären.

Med dagens bud värderas Sigma till 586 miljoner kronor, men något villkor för hur många som måste gå med finns inte.

dan_olofsson— Det var en lärdom från den rundan, nu fullföljer vi oavsett anslutningsgrad. Jag har svårt att se att det skulle bli en höjning av budet, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Utlösande för dagens bud var att Danir i tisdags kväll slutförde en affär där de köper Nordea Fonders och Danske Capitals ägarandel i Sigma. Med det köpet fick Danir 48,8 procent av aktierna och 49,9 procent av rösterna i koncernen. Även Kåre Gilstring och Länsförsäkringar, som tillsammans står för drygt 4 procent av aktierna, har ställt sig positiva till budet.

— Den initiala reaktionen har varit väldigt positiv. Anledningen till att jag lägger budet är att jag gillar att driva företag i privat regi. Det ger möjlighet för ledningen att helt fokusera på utvecklingen i bolaget, säger Dan Olofsson.

Han säger samtidigt att affären inte hade blivit av utan höstens försäljning av Epsilon till börsnoterade ÅF. I den affären fick Dan Olofsson förutom en kontantdel på 842 miljoner kronor också en börspost i ÅF som med dagens uppgång har ett börsvärde på runt 1,1 miljard kronor.

Därtill finns en tilläggsköpeskilling som betalas ut februari 2015 och som maximalt kan ge ytterligare 1,1 miljarder.
Epsilon, Sigma och Teleca bildades 2001 ur dåvarande Sigma, som redan var noterat på Stockholmsbörsen. Dan Olofsson köpte ut Epsilon från börsen 2003 medan Teleca köptes upp av amerikanska Symphony Technology Group 2008.

Sigma omsatte 1,4 miljarder kronor 2012. Koncernen har runt 1.400 anställda.

Joel Lyth

Under förmiddagen kom Malmöentreprenören Dan Olofsson med ett bud på noterade IT-konsulten Sigma. För Rapidus beättar han om affären, värd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.