fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svensk frånvaro i danska styrelserum

I onsdags kartlade Rapidus de få danska fotavtrycken i ledningen av skånska företag. I Danmark är situationen än mer nedslående.

Claes Norlén på Handelsbanken och vd:n för danska delen av Jayway, Philip Kron, är två av få exempel på svenskar i ledningsrummen för danska verksamheter.

En orsak är helt enkelt en okunskap om svenskar. Det menar Klaus Ulrik Tvermoes, som leder rekryteringsverksamheten Bestyrelsesposten, med 400 styrelsekandidater i en databas. Han driver också en svensk sida som skulle förmedla styrelsekandidater över sundet, men där har aktivitetsnivån legat på noll de senaste åren.

— Vi försöker inte längre göra något på den svenska marknaden. I Danmark rekryterar man från sitt egna nätverk. Men det är idiotiskt också för mindre bolag att inte ha en styrelsemedlem från Sverige om de ska ta steget över sundet, säger Klaus Ulrik Tvermoes.

Även bland de större danska börsnoterade bolagen, C20, är det relativt få internationella representanter i styrelserummen. En undersökning genomförd av veckobrevet A4 visade nyligen att bara var femte representant i de stora danska börsbolagen är hämtad utanför Danmark. I Sverige och Norge är motsvarande andel en tredjedel.

När det gäller att ta in styrelsemedlemmar från USA eller Storbritannien är det tre gånger vanligare i Sverige och Norge än i Danmark. Flera danska storbolag som transportgiganten DSV, kabeltillverkaren NKT, Sydbank, Topdanmark och William Demant Holding saknar helt utländska styrelsemedlemmar.

Helt utan svenska representanter står storbolagen inte. Vindkrafttillverkaren Vestas har både den tidigare Sandvik-chefen Lars Josefsson och Sony Mobiles före detta vd Bert Nordberg i styrelsen. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I onsdags kartlade Rapidus de få danska fotavtrycken i ledningen av skånska företag. I Danmark är situationen än mer nedslående. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.