torsdag 21 november 2024

inloggad som

Svensk frånvaro i danska styrelserum

I onsdags kartlade Rapidus de få danska fotavtrycken i ledningen av skånska företag. I Danmark är situationen än mer nedslående.

Claes Norlén på Handelsbanken och vd:n för danska delen av Jayway, Philip Kron, är två av få exempel på svenskar i ledningsrummen för danska verksamheter.

En orsak är helt enkelt en okunskap om svenskar. Det menar Klaus Ulrik Tvermoes, som leder rekryteringsverksamheten Bestyrelsesposten, med 400 styrelsekandidater i en databas. Han driver också en svensk sida som skulle förmedla styrelsekandidater över sundet, men där har aktivitetsnivån legat på noll de senaste åren.

— Vi försöker inte längre göra något på den svenska marknaden. I Danmark rekryterar man från sitt egna nätverk. Men det är idiotiskt också för mindre bolag att inte ha en styrelsemedlem från Sverige om de ska ta steget över sundet, säger Klaus Ulrik Tvermoes.

Även bland de större danska börsnoterade bolagen, C20, är det relativt få internationella representanter i styrelserummen. En undersökning genomförd av veckobrevet A4 visade nyligen att bara var femte representant i de stora danska börsbolagen är hämtad utanför Danmark. I Sverige och Norge är motsvarande andel en tredjedel.

När det gäller att ta in styrelsemedlemmar från USA eller Storbritannien är det tre gånger vanligare i Sverige och Norge än i Danmark. Flera danska storbolag som transportgiganten DSV, kabeltillverkaren NKT, Sydbank, Topdanmark och William Demant Holding saknar helt utländska styrelsemedlemmar.

Helt utan svenska representanter står storbolagen inte. Vindkrafttillverkaren Vestas har både den tidigare Sandvik-chefen Lars Josefsson och Sony Mobiles före detta vd Bert Nordberg i styrelsen. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I onsdags kartlade Rapidus de få danska fotavtrycken i ledningen av skånska företag. I Danmark är situationen än mer nedslående. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.