fredag 29 mars 2024

inloggad som

Svensk frånvaro i danska styrelserum

I onsdags kartlade Rapidus de få danska fotavtrycken i ledningen av skånska företag. I Danmark är situationen än mer nedslående.

Claes Norlén på Handelsbanken och vd:n för danska delen av Jayway, Philip Kron, är två av få exempel på svenskar i ledningsrummen för danska verksamheter.

En orsak är helt enkelt en okunskap om svenskar. Det menar Klaus Ulrik Tvermoes, som leder rekryteringsverksamheten Bestyrelsesposten, med 400 styrelsekandidater i en databas. Han driver också en svensk sida som skulle förmedla styrelsekandidater över sundet, men där har aktivitetsnivån legat på noll de senaste åren.

— Vi försöker inte längre göra något på den svenska marknaden. I Danmark rekryterar man från sitt egna nätverk. Men det är idiotiskt också för mindre bolag att inte ha en styrelsemedlem från Sverige om de ska ta steget över sundet, säger Klaus Ulrik Tvermoes.

Även bland de större danska börsnoterade bolagen, C20, är det relativt få internationella representanter i styrelserummen. En undersökning genomförd av veckobrevet A4 visade nyligen att bara var femte representant i de stora danska börsbolagen är hämtad utanför Danmark. I Sverige och Norge är motsvarande andel en tredjedel.

När det gäller att ta in styrelsemedlemmar från USA eller Storbritannien är det tre gånger vanligare i Sverige och Norge än i Danmark. Flera danska storbolag som transportgiganten DSV, kabeltillverkaren NKT, Sydbank, Topdanmark och William Demant Holding saknar helt utländska styrelsemedlemmar.

Helt utan svenska representanter står storbolagen inte. Vindkrafttillverkaren Vestas har både den tidigare Sandvik-chefen Lars Josefsson och Sony Mobiles före detta vd Bert Nordberg i styrelsen. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I onsdags kartlade Rapidus de få danska fotavtrycken i ledningen av skånska företag. I Danmark är situationen än mer nedslående. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]