fredag 14 februari 2025

inloggad som

Nedbantade planer för forskningscenter i Landskrona

Arkitektritningar, bygglov, ledningsgrupp och en byggherre som var villig att ta på sig kostnaden på uppåt 50 miljoner kronor för bygget. Det mesta var klart för start för Linc, Landskronas nya forsknings- och innovationscenter inom livsmedelsteknik. Men efter svårigheter att hitta lämpliga hyresgäster och samarbetsparter har planerna nu gjorts om från grunden.

— Huvudfokus är fortfarande livsmedel men under året har det vuxit fram att vi måste inkludera ytterligare profilområden, som exempelvis logistik och kreativa näringar, säger Erik Larsson, verksamhetsledare på Linc med en bakgrund som affärsutvecklare på Luis och Ideon Innovation.

Bakom Linc står Oatly, Skåne-Möllan och Santa Maria, och enligt Larsson anser de också att det är en god idé att släppa lite på livsmedelsprofilen.

— De inser styrkan med att ta in andra branscher, säger han.

Linc väntar också med att bygga nytt, och flyttar i dagarna istället in i en befintlig lokal i anslutning till tågstationen i Landskrona.

— Vi hade finansiering, men som det ser ut nu med intressenter och konjunkturen är vi inte redo att ta det stora steget och risken som det innebär att bygga nytt, säger Erik Larsson till Rapidus.

Verksamheten som nu ska byggas upp har Minc i Malmö som förebild och ska bestå av tre delar. En inkubatorverksamhet ska drivas tillsammans med kommunsamarbetet Familjen Helsingborg, där även tjänsteinkubatorn Think i Helsingborg och en inkubator i Ängelholm inriktad mot byggsektor ingår. Till det kommer ett kontorshotell, samt en plattform för näringslivsfrämjande projekt.

Till kontorshotellet som Linc nu inreder finns redan fem, sex företag som är redo att flytta in, och ytterligare fem som är intresserade, uppger Erik Larsson.

Linc är en del av kommunens näringslivsbolag och finansieras med medel för detta, samt med pengar från Landskrona utvecklingsstiftelse.

Jennie Lorentsson

Arkitektritningar, bygglov, ledningsgrupp och en byggherre som var villig att ta på sig kostnaden på uppåt 50 miljoner kronor för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att köpa bostäder i Helsingborg för drygt 800 miljoner kronor. Därför är det dags för en nyemission på nästan halva beloppet. Klara Bo:s vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.