torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nytt kapital till Mobill — som tar affär för fyra miljoner

Med en affär med Karlstadsbuss värd minst 4,3 miljoner kronor har det nykapitaliserade Malmöbolaget Mobill på kort tid tagit flera tunga kontrakt inom mobila betalningar för svensk kollektivtrafik. Under 2013 räknar vd Joakim Niléhn med att göra en ordentlig inbrytning även i grannländerna, samtidigt som personalstyrkan ska dubbleras.

Sedan tidigare har Mobill tecknat avtal med bland annat Kalmar Länstrafik, Länstrafiken Kronoborg och Jönköpings Länstrafik. I november fick bolaget ett samlat kontrakt på ytterligare sex länstrafikbolag, en affär värd 7,5 miljoner kronor.

Den hittills största affären, ett treårigt avtal med Storstockholms Lokaltrafik, överklagades dock av en konkurrent i slutet av hösten. I gengäld har SL slutit ett temporärt ettårigt avtal värt närmare 600.000 kronor i månaden för Mobill. Och om överklagan inte går igenom väntar det ursprungliga treårsavtalet efter det.

Joakim Nilehn— Nu har vi nästan alla svenska kollektivtrafikbolag som arbetar med mobila betalningar i kundlistan. Under 2013 ska vi på allvar gå utanför Sveriges gränser, säger Joakim Niléhn till Rapidus.

Än finns bara ett fåtal kunder i utlandet samt ett dotterbolag i Singapore i uppstartsfas. En storaffär med indonesiska Telekomsel, som annonserades i somras, har även dragit ut på tiden efter nya myndighetskrav.

Mobill grundades 2005 kring teknik för mikrobetalningar med sms. I produktportföljen finns i dag bland annat mobila entrébiljetter till idrottsevenemang, betalningar i allt från godisautomater till webbsidor samt teknik för digitala rabattkuponger i mobilen. Men fortfarande står parkerings- och kollektivtrafikbiljetter för 80 procent av inkomsterna. 2011 omsatte Mobill 21 miljoner kronor med 8,8 miljoner i förlust. Joakim Niléhn vill inte säga var siffrorna landade 2012, mer än att omsättningen ökat.

Mobill ägs av en grupp affärsänglar med styrelseordförande Tommy Larsson i spetsen. I styrelsen sitter även Tord Wingren, Ericssonveteran och Huaweis platschef i Lund. Under 2012 sköt ägarskaran sammanlagt in 20 miljoner kronor till Mobill. I början av januari kom ytterligare 5 miljoner till bolaget, som kommer behöver rekrytera mer framöver.

— Omräknat till heltidstjänster har vi runt 15 anställda idag. Går allt som vi tänkt oss kommer vi dubbla det under 2013, säger Joakim Niléhn.

Men slaget om vilken teknik som ska gälla för mobila betalningar är långt ifrån över. Mobill är teknikpartner till WyWallet, bildat av Tre, Telia, Tele2 och Telenor, som från och med fredag tar över sms-betalningar för operatörernas kunder. WyWallet jobbar dock även med andra teknikleverantörer – däribland finska Plusdial, vars system används för Skånetrafikens biljetter.

Erik Olausson

Med en affär med Karlstadsbuss värd minst 4,3 miljoner kronor har det nykapitaliserade Malmöbolaget Mobill på kort tid tagit flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.