lördag 27 april 2024

inloggad som

Nytt kapital till Mobill — som tar affär för fyra miljoner

Med en affär med Karlstadsbuss värd minst 4,3 miljoner kronor har det nykapitaliserade Malmöbolaget Mobill på kort tid tagit flera tunga kontrakt inom mobila betalningar för svensk kollektivtrafik. Under 2013 räknar vd Joakim Niléhn med att göra en ordentlig inbrytning även i grannländerna, samtidigt som personalstyrkan ska dubbleras.

Sedan tidigare har Mobill tecknat avtal med bland annat Kalmar Länstrafik, Länstrafiken Kronoborg och Jönköpings Länstrafik. I november fick bolaget ett samlat kontrakt på ytterligare sex länstrafikbolag, en affär värd 7,5 miljoner kronor.

Den hittills största affären, ett treårigt avtal med Storstockholms Lokaltrafik, överklagades dock av en konkurrent i slutet av hösten. I gengäld har SL slutit ett temporärt ettårigt avtal värt närmare 600.000 kronor i månaden för Mobill. Och om överklagan inte går igenom väntar det ursprungliga treårsavtalet efter det.

Joakim Nilehn— Nu har vi nästan alla svenska kollektivtrafikbolag som arbetar med mobila betalningar i kundlistan. Under 2013 ska vi på allvar gå utanför Sveriges gränser, säger Joakim Niléhn till Rapidus.

Än finns bara ett fåtal kunder i utlandet samt ett dotterbolag i Singapore i uppstartsfas. En storaffär med indonesiska Telekomsel, som annonserades i somras, har även dragit ut på tiden efter nya myndighetskrav.

Mobill grundades 2005 kring teknik för mikrobetalningar med sms. I produktportföljen finns i dag bland annat mobila entrébiljetter till idrottsevenemang, betalningar i allt från godisautomater till webbsidor samt teknik för digitala rabattkuponger i mobilen. Men fortfarande står parkerings- och kollektivtrafikbiljetter för 80 procent av inkomsterna. 2011 omsatte Mobill 21 miljoner kronor med 8,8 miljoner i förlust. Joakim Niléhn vill inte säga var siffrorna landade 2012, mer än att omsättningen ökat.

Mobill ägs av en grupp affärsänglar med styrelseordförande Tommy Larsson i spetsen. I styrelsen sitter även Tord Wingren, Ericssonveteran och Huaweis platschef i Lund. Under 2012 sköt ägarskaran sammanlagt in 20 miljoner kronor till Mobill. I början av januari kom ytterligare 5 miljoner till bolaget, som kommer behöver rekrytera mer framöver.

— Omräknat till heltidstjänster har vi runt 15 anställda idag. Går allt som vi tänkt oss kommer vi dubbla det under 2013, säger Joakim Niléhn.

Men slaget om vilken teknik som ska gälla för mobila betalningar är långt ifrån över. Mobill är teknikpartner till WyWallet, bildat av Tre, Telia, Tele2 och Telenor, som från och med fredag tar över sms-betalningar för operatörernas kunder. WyWallet jobbar dock även med andra teknikleverantörer – däribland finska Plusdial, vars system används för Skånetrafikens biljetter.

Erik Olausson

Med en affär med Karlstadsbuss värd minst 4,3 miljoner kronor har det nykapitaliserade Malmöbolaget Mobill på kort tid tagit flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.