Efter flera års ekonomisk motvind försattes tidigare NGM-noterade Helsingborgsbolaget Covial Device i konkurs 2011. Ett hundratal aktieägare, med styrelseordförande Lars Hermann i spetsen, har dock skjutit till ett miljonbelopp för att ge bolaget ytterligare en chans.
Exakt hur mycket pengar som krävts för att få Covial Device på fötter vill Lars Hermann inte uppge. Då bolaget efter en tidigare rekonstruktion gick i konkurs sommaren 2011 fanns skulder på drygt en miljon kronor. Efter långdragna juridiska processer har ägargruppen nu fått konkursen hävd och i slutet av hösten återstartades verksamheten.
Covial Device har utvecklat en sensor som mäter den akustiska emissionen från olika material, som genereras när deras struktur förändras. Första färdiga produkten är en sensor för glas som larmar om någon krossar, rispar eller skär i fönsterrutor. Motsvarande teknik för metall är färdigutvecklad, där ser ledningen bland annat åkerier och bolag som opererar stora maskiner i exempelvis skogsnäringen som potentiella kunder när dieseltankar ska säkras mot åverkan.
— Sensorn fungerar givetvis även för att säkra metalldörrar och metallskåp, säger Lars Hermann.
Längre fram i planerna finns betongsensorer för broar och byggnadsverk, liksom en sensor som registrerar rörelser i marken. Men först måste bolaget få igång försäljningen av sensorerna för glas och metall och få stadga i ekonomin, uppger Lars Hermann. I dag jobbar fem personer i bolaget, inklusive tre arbetande styrelseledamöter.
— Optimistisk räknat sysselsätter vi dubbelt så många om ett år. Men då måste vi först få kommersiell fart på bolaget, säger Lars Hermann.
Covial Device var fram till 2009 noterat på NGM:s MTF-lista. I dag har bolaget cirka 850 enskilda ägare.
Erik Olausson