torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rusning till smålistorna för skånska life science-bolag

De senaste fem åren har inneburit en veritabel noteringsfest för sydsvenska småspelare inom läkemedel, medicin- och bioteknik. Sammanlagt har tolv skånska bolag gått till Aktietorget eller First North. Det är dubbelt så många som antalet nylistade Göteborgsbolag och mer än för Stockholm och Uppsala tillsammans, visar Rapidus genomgång.

Med 12 noteringar utgör de skånska uppstickarna nära hälften av de 30 svenska life science-bolag som noterats på Aktietorget eller First North sedan 2008. Bland dem finns kursraketer som SensoDetect, Clinical Laserthermia Systems och Dignitana, som alla mer än fördubblat aktievärdet sedan första handelsdagen. Men även Tigran Technologies, som haft det betydligt tuffare: en satsad hundralapp vid noteringen 2008 är i dag bara värd tre kronor.

Den skånska dominansen gäller primärt inom life science, exempelvis har bara 6 skånska IT-bolag valt att notera sig under samma period, mot 22 från Stockholm.

Det som främst driver life science-bolagen att lista sig är suget efter kapital, menar Aktietorgets vd Peter Gönczi. Av de skånska företagen genomförde nästan samtliga en nyemission i direkt anslutning till noteringen.

— Alternativet är främst att sälja aktier till affärsänglar eller riskkapitalister. Men även om du kan få stöd av en ägare från riskkapitalbranschen finns det många exempel där grundare och tidiga ägare manövrerats ut i bolaget. Med en listning har du större möjlighet att behålla kontrollen, säger Peter Gönczi.

Bäst kursutveckling hittills har Enzymatica haft, med en fyrdubbling av aktievärdet sedan första handelsdagen. Vd Michael Christensen pekar på en viss följa John-effekt bland de skånska bolagen.

— Vi är ju ett lyckosamt exempel. Men att listas är inte en bra lösning för alla, du får inte pengar per automatik och då kan du göra mycket arbete i onödan. Jag tror man ska vara hyfsat nära marknaden, säger han.

Inte heller Medicon Valley Alliance vd Stig Jørgensen vill utmåla listning som någon universallösning för bolag som har en lång väg till marknaden, kantad av stora risker.

— Det ställer kravet att du kan upprätthålla kursen och få likviditet i aktien. Ägarna har ofta kort tidshorisont och många bolag tappar 90 procent av aktievärdet för att de inte kan upprätthålla en ström av positiva nyheter, säger han.

I år har bara ett skånskt life science-bolag noterats, då Respiratorius listades på Aktietorget i somras. Och det kommer bli betydligt mer sällsynt med noteringar framöver, tror Stig Jørgensen.

— Allt annat lika är det inte så bra läge nu. Då tror jag mer på att hitta samarbeten med stora bolag som behöver köpa in innovationsprojekt, säger han.

Klicka här för att se hela listan på svenska life science-bolag som listats på Aktietorget eller First North sedan 2008.

Erik Olausson

De senaste fem åren har inneburit en veritabel noteringsfest för sydsvenska småspelare inom läkemedel, medicin- och bioteknik. Sammanlagt har tolv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.