Kort sagt: På MVA:s årsmöte förra veckan låg fokus på det krympande samarbetet runt klinisk forskning mellan industri och sjukhus. Det var ett riktigt bra möte, men rekommendationerna är fortsatt otydliga och utan regionalt perspektiv.
Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör
Sjukhus ska först och främst behandla patienter. Det faktum ser ut att blända både sjukhuschefer och politiker. Produktion har blivit viktigare än klinisk forskning, som ständigt nedprioriteras. Det blev tydligt på Medicon Valley Alliances mycket lyckade årsmöte i Köpenhamn i torsdags.
Det lär behövas mer än ett wake up-call eftersom läkare och personal går miste om ny kunskap utan en tillräcklig mängd kliniska försök. Dessutom får patienterna mindre avancerad behandling och forskningsföretagen ytterligare ekonomisk börda.
Det farliga i trenden är att läkemedelsförsök nu flyttas till Östeuropa och länder som Brasilien, Indien och Kina. Marknaden där kan konkurrera med pris, tid och faktiskt också kvalitet.
Huvudtalare på årsmötet var folk från Novo Nordisk, AstraZeneca och Pfizer. Alla tre är multinationella bolag, men det var inte många pannor som rynkades över faktumet att de kliniska försöken numera görs på andra sidan jordklotet.
Delvis går det att förstå. Exempelvis har Novo, trots huvudkontor i regionen, bara knappt en procent av försäljningen i Danmark. Då skapar långsamma beslutsprocesser om kliniska försök på hemmaplan inte någon större upphetsning.
Klinikförsök är istället spelpjäser som giganterna med lätthet flyttar runt i hela världen.
Värre är det för ett företag som danska Bavarian Nordic, som inte fick någon talartid på årsmötet. I jämförelse med storleken på de andra tre ligger verksamheten i farmarligan. Inte desto mindre ska Bavarian Nordic under de kommande tre-fyra åren investera 850 miljoner danska kronor i kliniska fas III-försök med ett nytt vaccin mot prostatacancer.
Bavarians nordiske vd Anders Hedegaard menar att danska sjukhus och dansk regionförvaltning helt enkelt inte är rustade för klinisk forskning i någon större skala. Också Bavarian Nordic tvingas därför söka sig till utlandet. Men det kostar ekonomiskt, eftersom företaget saknar de stora nätverk som jättarna har.
Och än svårare är det för mindre företag att bedriva klinisk forskning. Det betyder att näringskedjan för läkemedelsutveckling i Öresundsregionen är i farozonen. Utan tillräckliga kliniska försök här — glöm det.
Men vad är det då som behövs?
Danska hälsoministern Astrid Krag höll ett bra och handlingskraftigt tal hos MVA. Hon lovar initiativ, men först nästa år när en rad rekommendationer fallit på plats. Hon verkade förstå allvaret och erkände att vi inte kan konkurrera med omkostnader, men kanske med tillgång till data och hög kvalitet.
Medan vi väntar på hennes plan vill Rapidus ge några konkreta förslag eftersom flera saker hänger i luften efter MVA:s möte.
* Var är Öresundsfokuset? Öresundsregionen nämndes bara i bisatser. I ett samtal med danska professorn Carsten Rose, som leder avdelningen för onkologi på Skånes universitetssjukhus, underströk han att ett plus ett kan bli lika med tre om man på ett enkelt sätt förmår erbjuda regionens samlade patientunderlag i klinisk forskning. Just nu är samordningen så obefintlig att inte ens professorns egen samarbetsförfrågan från i fjol, till Köpenhamns hälsovårdsvetenskapliga fakultetsdekan Ulla Wewer, blivit besvarad. Politikerna måste gå in och vrida om armen där det behövs.
* Dansk Industri har i november gett fyra framåtblickande förslag till ökad klinisk forskning. De fick tyvärr inte någon uppmärksamhet på årsmötet, men här kommer de:
1) Bygg upp kliniska forskningscenter på universitetssjukhusen. De kan hjälpa till med samarbetet mellan företag och avdelningar ute i sjukvården.
2) Skapa team på universitetssjukhusen som direkt kan hjälpa avdelningarna med klinisk forskning.
3) Förbättra patientrekryteringen.
4) Fokusera personalpolitiken på industriella samarbeten. Skapa en bred acceptans för klinisk forskning som yrkesmässig karriär.
* Michael Lange, PR-chef för Novartis och politiker i Region Hovedstaden, efterlyste på årsmötet några magiska ord från ministrar, akademi och regionchefer: Det är tillåtet att samarbeta med industrin! Det lät som en förlängning av förslaget från Dansk Industri, men där finns uppenbarligen något viktigt. Klinisk forskning i samarbete med företag kräver inte bara acceptans utan också belöning.
MVA ska ha en stor ros för att ta upp den viktiga frågan om klinisk forskning på årsmötet. Men som intresseorganisation gäller det nu att bli mer konkret i budskapet om vad som behövs.
Nästa årsmöte får också det gärna handla om kliniska försök, så att man exempelvis kan grilla hälsoministern ifall de kommande rekommendationerna skulle rinna ut i sanden, alternativt ge henne beröm om det visar sig komma ut substans och handling från hennes tal. Och så vore det trevligt om MVA till nästa gång tänker på att man är en Öresundsorganisation som vill utnyttja potentialen över Sundet.
Klik her for at se dansk version af artikeln