torsdag 21 november 2024

inloggad som

ArjoHuntleigh flyttar 50 forskarjobb till Malmö

I början av 2012 flyttade den medicintekniska miljardkoncernen ArjoHuntleigh sitt globala huvudkontor till Malmö. Nu till sommaren följer ett 50-tal utvecklingsingenjörer efter, när Malmö blir bas för bolagets grundforskning och tidiga produktutveckling.

Getinge-ägda ArjoHuntleigh är inriktat på att utveckla medicintekniska hjälpmedel för patienter som fått nedsatt rörlighet av ålder, sjukdom eller övervikt. I produktportföljen finns bland annat patientliftar, höj- och sänkbara badkar samt produkter för att förebygga och behandla trycksår. Omsättningen landade senaste räkenskapsåret på närmare sex miljarder kronor.

ArjoHuntleigh bildades 2007 genom en fusion mellan brittiska Huntleigh och skånska Arjo, med säte i Eslöv. Av 250 anställda i Sverige finns runt 200 vid fabriken i Eslöv, medan 15 utvecklingsingenjörer sitter på Ideon i Lund. Till våren flyttas den forskningen, samt utvecklingsverksamheten i Eslöv, till nya lokaler ett stenkast från bolagets huvudkontor i centrala Malmö. Samtidigt breddas uppdraget.

— Historiskt har forskningsavdelningen i Lund främst jobbat med de produkter som tillverkas i Eslöv, som vissa patientliftar samt badkar- och duschsystem. Nu kommer utvecklingsenheten i Malmö få ansvaret för helheten även om delarna tillverkas i Eslöv, Polen, Kina eller Kanada, säger ArjoHuntleighs vd Alex Myers till Rapidus.

Malmö kommer även bli det globala hjärtat i den tidigaste forskningsfasen, innan ingenjörerna och produktutvecklarna tar vid.

ArjoHuntleigh har kundavtal med samtliga skånska kommuner. Över 90 procent av försäljningen sker dock utanför Sverige, främst i Nordeuropa, USA och Asien. Nyligen köptes amerikanska Kinetic Concepts verksamhet inom trycksårsbehandling, vilket bland annat ska stärka bolagets närvaro på den amerikanska marknaden.

Med affären kommer ArjoHuntleigh utgöra ungefär en tredjedel av Getingegruppen, noterat på Stockholmsbörsen. Personalstyrkan ökar samtidigt från 4.000 till runt 5.300 anställda.

Erik Olausson

I början av 2012 flyttade den medicintekniska miljardkoncernen ArjoHuntleigh sitt globala huvudkontor till Malmö. Nu till sommaren följer ett 50-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.