I början av 2012 flyttade den medicintekniska miljardkoncernen ArjoHuntleigh sitt globala huvudkontor till Malmö. Nu till sommaren följer ett 50-tal utvecklingsingenjörer efter, när Malmö blir bas för bolagets grundforskning och tidiga produktutveckling.
Getinge-ägda ArjoHuntleigh är inriktat på att utveckla medicintekniska hjälpmedel för patienter som fått nedsatt rörlighet av ålder, sjukdom eller övervikt. I produktportföljen finns bland annat patientliftar, höj- och sänkbara badkar samt produkter för att förebygga och behandla trycksår. Omsättningen landade senaste räkenskapsåret på närmare sex miljarder kronor.
ArjoHuntleigh bildades 2007 genom en fusion mellan brittiska Huntleigh och skånska Arjo, med säte i Eslöv. Av 250 anställda i Sverige finns runt 200 vid fabriken i Eslöv, medan 15 utvecklingsingenjörer sitter på Ideon i Lund. Till våren flyttas den forskningen, samt utvecklingsverksamheten i Eslöv, till nya lokaler ett stenkast från bolagets huvudkontor i centrala Malmö. Samtidigt breddas uppdraget.
— Historiskt har forskningsavdelningen i Lund främst jobbat med de produkter som tillverkas i Eslöv, som vissa patientliftar samt badkar- och duschsystem. Nu kommer utvecklingsenheten i Malmö få ansvaret för helheten även om delarna tillverkas i Eslöv, Polen, Kina eller Kanada, säger ArjoHuntleighs vd Alex Myers till Rapidus.
Malmö kommer även bli det globala hjärtat i den tidigaste forskningsfasen, innan ingenjörerna och produktutvecklarna tar vid.
ArjoHuntleigh har kundavtal med samtliga skånska kommuner. Över 90 procent av försäljningen sker dock utanför Sverige, främst i Nordeuropa, USA och Asien. Nyligen köptes amerikanska Kinetic Concepts verksamhet inom trycksårsbehandling, vilket bland annat ska stärka bolagets närvaro på den amerikanska marknaden.
Med affären kommer ArjoHuntleigh utgöra ungefär en tredjedel av Getingegruppen, noterat på Stockholmsbörsen. Personalstyrkan ökar samtidigt från 4.000 till runt 5.300 anställda.
Erik Olausson