lördag 11 maj 2024

inloggad som

ArjoHuntleigh flyttar 50 forskarjobb till Malmö

I början av 2012 flyttade den medicintekniska miljardkoncernen ArjoHuntleigh sitt globala huvudkontor till Malmö. Nu till sommaren följer ett 50-tal utvecklingsingenjörer efter, när Malmö blir bas för bolagets grundforskning och tidiga produktutveckling.

Getinge-ägda ArjoHuntleigh är inriktat på att utveckla medicintekniska hjälpmedel för patienter som fått nedsatt rörlighet av ålder, sjukdom eller övervikt. I produktportföljen finns bland annat patientliftar, höj- och sänkbara badkar samt produkter för att förebygga och behandla trycksår. Omsättningen landade senaste räkenskapsåret på närmare sex miljarder kronor.

ArjoHuntleigh bildades 2007 genom en fusion mellan brittiska Huntleigh och skånska Arjo, med säte i Eslöv. Av 250 anställda i Sverige finns runt 200 vid fabriken i Eslöv, medan 15 utvecklingsingenjörer sitter på Ideon i Lund. Till våren flyttas den forskningen, samt utvecklingsverksamheten i Eslöv, till nya lokaler ett stenkast från bolagets huvudkontor i centrala Malmö. Samtidigt breddas uppdraget.

— Historiskt har forskningsavdelningen i Lund främst jobbat med de produkter som tillverkas i Eslöv, som vissa patientliftar samt badkar- och duschsystem. Nu kommer utvecklingsenheten i Malmö få ansvaret för helheten även om delarna tillverkas i Eslöv, Polen, Kina eller Kanada, säger ArjoHuntleighs vd Alex Myers till Rapidus.

Malmö kommer även bli det globala hjärtat i den tidigaste forskningsfasen, innan ingenjörerna och produktutvecklarna tar vid.

ArjoHuntleigh har kundavtal med samtliga skånska kommuner. Över 90 procent av försäljningen sker dock utanför Sverige, främst i Nordeuropa, USA och Asien. Nyligen köptes amerikanska Kinetic Concepts verksamhet inom trycksårsbehandling, vilket bland annat ska stärka bolagets närvaro på den amerikanska marknaden.

Med affären kommer ArjoHuntleigh utgöra ungefär en tredjedel av Getingegruppen, noterat på Stockholmsbörsen. Personalstyrkan ökar samtidigt från 4.000 till runt 5.300 anställda.

Erik Olausson

I början av 2012 flyttade den medicintekniska miljardkoncernen ArjoHuntleigh sitt globala huvudkontor till Malmö. Nu till sommaren följer ett 50-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen