söndag 24 november 2024

inloggad som

Vinnova-pengar tar skånsk algteknik till Kina

Miljöteknikbolaget Simris Alg får 250.000 från Vinnova för att inleda kommersiella samarbete med kinesiska partner. Pengarna är en del av totalt 14,5 miljoner kronor som Vinnova i dagarna delar ut till svensk miljöteknik med ambition att expandera i Kina och Brasilien.

Med kapitalet ska Simris Alg bygga ett konsortium bestående av medlemmar från kinesisk industri och akademi för vidare samarbete kring kommersialisering av algprodukter. Initialt ska Simris Alg träffa medlemmar från Qingdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology.

— Den kinesiska algforskningen ligger före den svenska och vår roll blir att arbeta med att ta produkterna till marknaden. Samtidigt skapar vi vägar in i Kina för våra produkter, säger Simris Algs vd Fredrika Gullfot.

Simris Alg utvecklar teknik för att framställa bland omega 3-fetter ur algodlingar. Under hösten har bolaget slutfört en flytt från Marint Centrum i Simrishamn till Hammenhög där verksamheten nu sysselsätter sju anställda.

Pengarna från Vinnova är ämnade att bygga konsortier mellan ländernas företag och intuitioner. Under 2013 påbörjas nästa steg i programmet där företag kan ansöka om betydligt större summor för att implementera projekten. Då kommer det också att finnas krav på medfinansiering.

I första steget fick 30 företag och lärosäten dela på totalt 14,5 miljoner kronor. Förutom Simris Alg är Skåne representerat genom Liwa Färg i Malmö som tillsammans med bland andra Lundbolaget Prebona ska anpassa sin ytbeläggningsteknologi för den brasilianska marknaden.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Simris Alg får 250.000 från Vinnova för att inleda kommersiella samarbete med kinesiska partner. Pengarna är en del av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.