söndag 24 november 2024

inloggad som

… men ägarna tiger fortfarande om affären

Med en köpeskilling på cirka 300 miljoner kronor blev försäljningen av Scalado till Nokia en god affär för ägarna, där exempelvis Industrifonden får tillbaka fyra gånger sina satsade pengar. Men fortfarande får ingen part kommentera prislappen.

Vid Scalados årsstämma som hölls i onsdags diskuterades köpeskillingen, men ingen av representanterna i bolagets styrelse vill ge några detaljer när Rapidus kontaktar dem.

Per Aspemar_liten— Jag kan tyvärr inte säga något, det skulle kunna leda till att vi blir stämda av Nokia, säger Per Aspemar på skånska såddfinansiären Teknoseed. 

Både han och telekomprofilen Mats Lindoff lämnade styrelsen i samband med stämman förra veckan.

Klart är att Scalado gav ordentlig avkastning till ägarna. Sedan 2004 har exempelvis Industrifonden investerat 20,6 miljoner kronor i verksamheten och ägde vid försäljningstillfället 25,6 procent av aktierna. Största ägare var NorthCap Partners med 45 procent av bolaget. Bland övriga ägare syns Teknoseed, med 9 procent, samt grundarna Pierre Elzouki, Sami Niemi, Maziar Jahanshahi och Fadi Abbas.

Scalado grundades år 2000. Ideonbolagets mjukvara för bildhantering i mobiltelefoner har använts i mer än en miljard enheter årligen och förutom Nokia fanns bland andra Qualcomm och taiwanesiska halvledartillverkaren Mediatek i kundlistan. Året innan affären omsatte verksamheten 127 miljoner kronor.

Scalado är under avveckling och fyller numera funktionen att hantera intäkter från Nokia-affären samt kvarvarande licensavtal med tidigare kunder.

Joel Lyth

Med en köpeskilling på cirka 300 miljoner kronor blev försäljningen av Scalado till Nokia en god affär för ägarna, där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.