måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… men ägarna tiger fortfarande om affären

Med en köpeskilling på cirka 300 miljoner kronor blev försäljningen av Scalado till Nokia en god affär för ägarna, där exempelvis Industrifonden får tillbaka fyra gånger sina satsade pengar. Men fortfarande får ingen part kommentera prislappen.

Vid Scalados årsstämma som hölls i onsdags diskuterades köpeskillingen, men ingen av representanterna i bolagets styrelse vill ge några detaljer när Rapidus kontaktar dem.

Per Aspemar_liten— Jag kan tyvärr inte säga något, det skulle kunna leda till att vi blir stämda av Nokia, säger Per Aspemar på skånska såddfinansiären Teknoseed. 

Både han och telekomprofilen Mats Lindoff lämnade styrelsen i samband med stämman förra veckan.

Klart är att Scalado gav ordentlig avkastning till ägarna. Sedan 2004 har exempelvis Industrifonden investerat 20,6 miljoner kronor i verksamheten och ägde vid försäljningstillfället 25,6 procent av aktierna. Största ägare var NorthCap Partners med 45 procent av bolaget. Bland övriga ägare syns Teknoseed, med 9 procent, samt grundarna Pierre Elzouki, Sami Niemi, Maziar Jahanshahi och Fadi Abbas.

Scalado grundades år 2000. Ideonbolagets mjukvara för bildhantering i mobiltelefoner har använts i mer än en miljard enheter årligen och förutom Nokia fanns bland andra Qualcomm och taiwanesiska halvledartillverkaren Mediatek i kundlistan. Året innan affären omsatte verksamheten 127 miljoner kronor.

Scalado är under avveckling och fyller numera funktionen att hantera intäkter från Nokia-affären samt kvarvarande licensavtal med tidigare kunder.

Joel Lyth

Med en köpeskilling på cirka 300 miljoner kronor blev försäljningen av Scalado till Nokia en god affär för ägarna, där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.