torsdag 22 februari 2024

inloggad som

… men ägarna tiger fortfarande om affären

Med en köpeskilling på cirka 300 miljoner kronor blev försäljningen av Scalado till Nokia en god affär för ägarna, där exempelvis Industrifonden får tillbaka fyra gånger sina satsade pengar. Men fortfarande får ingen part kommentera prislappen.

Vid Scalados årsstämma som hölls i onsdags diskuterades köpeskillingen, men ingen av representanterna i bolagets styrelse vill ge några detaljer när Rapidus kontaktar dem.

Per Aspemar_liten— Jag kan tyvärr inte säga något, det skulle kunna leda till att vi blir stämda av Nokia, säger Per Aspemar på skånska såddfinansiären Teknoseed. 

Både han och telekomprofilen Mats Lindoff lämnade styrelsen i samband med stämman förra veckan.

Klart är att Scalado gav ordentlig avkastning till ägarna. Sedan 2004 har exempelvis Industrifonden investerat 20,6 miljoner kronor i verksamheten och ägde vid försäljningstillfället 25,6 procent av aktierna. Största ägare var NorthCap Partners med 45 procent av bolaget. Bland övriga ägare syns Teknoseed, med 9 procent, samt grundarna Pierre Elzouki, Sami Niemi, Maziar Jahanshahi och Fadi Abbas.

Scalado grundades år 2000. Ideonbolagets mjukvara för bildhantering i mobiltelefoner har använts i mer än en miljard enheter årligen och förutom Nokia fanns bland andra Qualcomm och taiwanesiska halvledartillverkaren Mediatek i kundlistan. Året innan affären omsatte verksamheten 127 miljoner kronor.

Scalado är under avveckling och fyller numera funktionen att hantera intäkter från Nokia-affären samt kvarvarande licensavtal med tidigare kunder.

Joel Lyth

Med en köpeskilling på cirka 300 miljoner kronor blev försäljningen av Scalado till Nokia en god affär för ägarna, där […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad