torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Vetenskapsrådet backar upp Max IV

Höstens rysare ser ut att få ett lyckligt slut för Max IV-ledningen. Vetenskapsrådet beslutade på torsdagen bevilja forskningsanläggningen sin del av de efterfrågade extrapengarna.

I oktober skickade Max IV-ledningen en reviderad begäran om 177 miljoner kronor i extrapengar för att kunna slutföra bygget av forskningsanläggningen enligt nuvarande plan. I sitt beslut specificerar Vetenskapsrådet inte några siffror, men skriver att rådet åtar sig att stå för sin andel av de pengar som behövs enligt samma proportioner som för den ursprungliga kostnadskalkylen. I den står Vetenskapsrådet för 64 procent av finansieringen, medan Region Skåne, Lunds universitet och Vinnova delar på resten.

— Det vi sagt är att vi garanterar vår del av de extrapengar som behövs för upphandlingarna till acceleratorerna och lagringsringarna, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert till Rapidus.

Som Rapidus berättat tidigare har redan Region Skåne flaggat för att öka sitt bidrag enligt samma princip, förutsatt att de lagliga hindren för utbetalningen kan undanröjas. Och även Lunds universitet och Vinnova är beredda att gå in med sina andelar, uppger Mille Millnert.

Men helt gratis är pengarna inte för Max IV-ledningen. Vetenskapsrådet kräver tätare kontroll över projektets fortskridande. Bland annat måste projektgruppen redovisa ekonomin kvartalsvis och stämma av vilka upphandlingar som genomförs.

— Det är bra att vi fördjupar samarbetet. Vi har planer för de närmaste tio åren och då måste Vetenskapsrådet vara med, säger Max IV-chefen Christoph Quitmann.

Du ser det inte som någon kritik mot hur projektet skötts tidigare, att Vetenskapsrådet nu håller er i kortare koppel?

— Kontakten med Vetenskapsrådet har varit för lös de senaste åren. Rådet var väldigt involverat när finansieringsplanen spikades, men de senaste 1-2 åren har de nog haft andra prioriteringar.

Erik Olausson

Höstens rysare ser ut att få ett lyckligt slut för Max IV-ledningen. Vetenskapsrådet beslutade på torsdagen bevilja forskningsanläggningen sin del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.