tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nystart för konkursade Nanosep

Nybildade Nanosep Analytical har köpt rättigheterna till den patenterade analytiska separationsmetod som utvecklats sedan 2003 i det tidigare Lundaföretaget Nanosep. Efter konkursen för ett år sedan, när börsnoterade MedCap och såddfinansiären Lumitec drog sig ur ägandet, har arbetet legat nere. Nu gör några bakom det förra företaget ny ansats att kommersialisera tekniken.

PerÅke Oldentoft och Patrik Söderlund, som var ordförande respektive vd i Nanosep, har startat om — nu tillsammans med Jeanette Andersson, som även är projektledare på Connect Skåne, och David Malmström, doktorand i analytisk kemi vid Uppsala Universitet.

— Tekniken förtjänar att komma ut på marknaden, säger PerÅke Oldentoft.

För tillfället finns inga externa finansiärer inne i projektet. Största utgiften är att vidmakthålla patenten, vilka har minst tio år kvar innan de löper ut, enligt PerÅke Oldentoft. Nanosep Analytical har inga anställda, och fortsatt utveckling av tekniken görs av delägaren David Malmström.

— Inom ett år vill vi ha ett attraktivt paket av analysmetoden klart för att kunna attrahera någon med muskler att ta tekniken ut på marknaden, säger PerÅke Oldentoft.

Analystekniken bygger på att introducera nanopartiklar i kommersiell kapillärelektrofores, kopplad till masspektrometri. Jämfört med existerande tekniker ger Nanosep Analyticals metod ett nytt sätt att separera molekyler utan nackdelar som minneseffekter eller störande av detektion med masspektrometri. Tänkta användningsområden är bland annat inom life science-forskningen.

MedCap och Lumitec ägde två tredjedelar av tidigare Nanosep, medan resten ägdes av grundarna, Peter Viberg och Peter Spegel, samt PerÅke Oldentoft. Storägarna drog sig ur för ett år sedan när Nanosep utlyste nyemission. MedCap ökade istället sitt ägande i mogna företag och Lumitec började dra ner på verksamheten.

Elisabet Ottosson

Nybildade Nanosep Analytical har köpt rättigheterna till den patenterade analytiska separationsmetod som utvecklats sedan 2003 i det tidigare Lundaföretaget Nanosep. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn för att råda bot på kapitalbristen inom life science. Tio personer från bland annat Segulah, EQT och Nordic Angels tar plats i en panel som är beredd att öppna plånboken. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.