onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Nystart för konkursade Nanosep

Nybildade Nanosep Analytical har köpt rättigheterna till den patenterade analytiska separationsmetod som utvecklats sedan 2003 i det tidigare Lundaföretaget Nanosep. Efter konkursen för ett år sedan, när börsnoterade MedCap och såddfinansiären Lumitec drog sig ur ägandet, har arbetet legat nere. Nu gör några bakom det förra företaget ny ansats att kommersialisera tekniken.

PerÅke Oldentoft och Patrik Söderlund, som var ordförande respektive vd i Nanosep, har startat om — nu tillsammans med Jeanette Andersson, som även är projektledare på Connect Skåne, och David Malmström, doktorand i analytisk kemi vid Uppsala Universitet.

— Tekniken förtjänar att komma ut på marknaden, säger PerÅke Oldentoft.

För tillfället finns inga externa finansiärer inne i projektet. Största utgiften är att vidmakthålla patenten, vilka har minst tio år kvar innan de löper ut, enligt PerÅke Oldentoft. Nanosep Analytical har inga anställda, och fortsatt utveckling av tekniken görs av delägaren David Malmström.

— Inom ett år vill vi ha ett attraktivt paket av analysmetoden klart för att kunna attrahera någon med muskler att ta tekniken ut på marknaden, säger PerÅke Oldentoft.

Analystekniken bygger på att introducera nanopartiklar i kommersiell kapillärelektrofores, kopplad till masspektrometri. Jämfört med existerande tekniker ger Nanosep Analyticals metod ett nytt sätt att separera molekyler utan nackdelar som minneseffekter eller störande av detektion med masspektrometri. Tänkta användningsområden är bland annat inom life science-forskningen.

MedCap och Lumitec ägde två tredjedelar av tidigare Nanosep, medan resten ägdes av grundarna, Peter Viberg och Peter Spegel, samt PerÅke Oldentoft. Storägarna drog sig ur för ett år sedan när Nanosep utlyste nyemission. MedCap ökade istället sitt ägande i mogna företag och Lumitec började dra ner på verksamheten.

Elisabet Ottosson

Nybildade Nanosep Analytical har köpt rättigheterna till den patenterade analytiska separationsmetod som utvecklats sedan 2003 i det tidigare Lundaföretaget Nanosep. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.