fredag 1 mars 2024

inloggad som

Nystart för konkursade Nanosep

Nybildade Nanosep Analytical har köpt rättigheterna till den patenterade analytiska separationsmetod som utvecklats sedan 2003 i det tidigare Lundaföretaget Nanosep. Efter konkursen för ett år sedan, när börsnoterade MedCap och såddfinansiären Lumitec drog sig ur ägandet, har arbetet legat nere. Nu gör några bakom det förra företaget ny ansats att kommersialisera tekniken.

PerÅke Oldentoft och Patrik Söderlund, som var ordförande respektive vd i Nanosep, har startat om — nu tillsammans med Jeanette Andersson, som även är projektledare på Connect Skåne, och David Malmström, doktorand i analytisk kemi vid Uppsala Universitet.

— Tekniken förtjänar att komma ut på marknaden, säger PerÅke Oldentoft.

För tillfället finns inga externa finansiärer inne i projektet. Största utgiften är att vidmakthålla patenten, vilka har minst tio år kvar innan de löper ut, enligt PerÅke Oldentoft. Nanosep Analytical har inga anställda, och fortsatt utveckling av tekniken görs av delägaren David Malmström.

— Inom ett år vill vi ha ett attraktivt paket av analysmetoden klart för att kunna attrahera någon med muskler att ta tekniken ut på marknaden, säger PerÅke Oldentoft.

Analystekniken bygger på att introducera nanopartiklar i kommersiell kapillärelektrofores, kopplad till masspektrometri. Jämfört med existerande tekniker ger Nanosep Analyticals metod ett nytt sätt att separera molekyler utan nackdelar som minneseffekter eller störande av detektion med masspektrometri. Tänkta användningsområden är bland annat inom life science-forskningen.

MedCap och Lumitec ägde två tredjedelar av tidigare Nanosep, medan resten ägdes av grundarna, Peter Viberg och Peter Spegel, samt PerÅke Oldentoft. Storägarna drog sig ur för ett år sedan när Nanosep utlyste nyemission. MedCap ökade istället sitt ägande i mogna företag och Lumitec började dra ner på verksamheten.

Elisabet Ottosson

Nybildade Nanosep Analytical har köpt rättigheterna till den patenterade analytiska separationsmetod som utvecklats sedan 2003 i det tidigare Lundaföretaget Nanosep. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.