torsdag 21 november 2024

inloggad som

Teleca-affär banade väg för dagens jättefusion

I morse rapporterade Rapidus om sammanslagningen av teknikkonsulterna ÅF och Epsilon. Den stora vinnaren är Epsilons ägare Dan Olofsson — som i och med affären drar in miljardbelopp.

Börsnoterade ÅF ska direkt betala runt 1,7 miljarder kronor, varav hälften består av nyemitterade aktier i ÅF och resten kontanter. Dan Olofsson köpte genom sitt ägarbolag Danir ut Epsilon från börsen 2003. Han betalade då drygt 100 miljoner för de 53 procent av Epsilon som han inte redan ägde.

Vad ska du göra med pengarna?

dan_olofsson— Det är inte så att de bränner i fickan. Jag har en hel del projekt på gång, såväl industriella som filantropiska, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Vad den slutliga prislappen i Epsilon/ÅF-affären hamnar avgörs först 2014. Om utfallet av tilläggsköpeskillingen blir maximal betalar ÅF ytterligare 1,1 miljarder kontant till Dan Olofsson.

— Det beror på utvecklingen inom divisionerna teknik och industri där Epsilon nu ska integreras, säger Dan Olofsson.

Innan affären går igenom måste den först godkännas av konkurrensmyndigheter och vid en extra bolagsstämma i ÅF 19 november. Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse och CapMan, som tillsammans står för 21,8 procent av kapitalet och 45 procent av rösterna i ÅF, har uttryckt sitt stöd för affären.

Dan Olofsson nämner en tidigare transaktion som banat väg för fusionen mellan ÅF och Epsilon.

— ÅF har varit väldigt nöjda med utvecklingen med köpet av Benima från Teleca 2006. Per Magnusson som var med och byggde upp Benima är nu divisionschef för ÅF Industry och Epsilons vd Mats Boström blir divisionschef för ÅF Technology, det är mina grabbar som nu samlas i ÅF, säger Dan Olofsson.

De senaste åren har Epsilon visat mycket stark tillväxt och omsatte i fjol 1,8 miljarder kronor med ett resultat på 126 miljoner. Bolaget har därmed utvecklats betydligt bättre än Olofssons börsnoterade IT-konsult Sigma. Förutom runt 1.600 anställda ingår ett stort nätverk av fristående konsulter och företag med runt 14.000 personer som Epsilon säljer in till sina kunder.

— Den modellen kommer vi nu att applicera även inom ÅF. Affären är logisk då Epsilon och ÅF har varit väldigt starka inom olika områden, säger Dan Olofsson.

Joel Lyth

I morse rapporterade Rapidus om sammanslagningen av teknikkonsulterna ÅF och Epsilon. Den stora vinnaren är Epsilons ägare Dan Olofsson — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.