lördag 11 maj 2024

inloggad som

Teleca-affär banade väg för dagens jättefusion

I morse rapporterade Rapidus om sammanslagningen av teknikkonsulterna ÅF och Epsilon. Den stora vinnaren är Epsilons ägare Dan Olofsson — som i och med affären drar in miljardbelopp.

Börsnoterade ÅF ska direkt betala runt 1,7 miljarder kronor, varav hälften består av nyemitterade aktier i ÅF och resten kontanter. Dan Olofsson köpte genom sitt ägarbolag Danir ut Epsilon från börsen 2003. Han betalade då drygt 100 miljoner för de 53 procent av Epsilon som han inte redan ägde.

Vad ska du göra med pengarna?

dan_olofsson— Det är inte så att de bränner i fickan. Jag har en hel del projekt på gång, såväl industriella som filantropiska, säger Dan Olofsson till Rapidus.

Vad den slutliga prislappen i Epsilon/ÅF-affären hamnar avgörs först 2014. Om utfallet av tilläggsköpeskillingen blir maximal betalar ÅF ytterligare 1,1 miljarder kontant till Dan Olofsson.

— Det beror på utvecklingen inom divisionerna teknik och industri där Epsilon nu ska integreras, säger Dan Olofsson.

Innan affären går igenom måste den först godkännas av konkurrensmyndigheter och vid en extra bolagsstämma i ÅF 19 november. Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse och CapMan, som tillsammans står för 21,8 procent av kapitalet och 45 procent av rösterna i ÅF, har uttryckt sitt stöd för affären.

Dan Olofsson nämner en tidigare transaktion som banat väg för fusionen mellan ÅF och Epsilon.

— ÅF har varit väldigt nöjda med utvecklingen med köpet av Benima från Teleca 2006. Per Magnusson som var med och byggde upp Benima är nu divisionschef för ÅF Industry och Epsilons vd Mats Boström blir divisionschef för ÅF Technology, det är mina grabbar som nu samlas i ÅF, säger Dan Olofsson.

De senaste åren har Epsilon visat mycket stark tillväxt och omsatte i fjol 1,8 miljarder kronor med ett resultat på 126 miljoner. Bolaget har därmed utvecklats betydligt bättre än Olofssons börsnoterade IT-konsult Sigma. Förutom runt 1.600 anställda ingår ett stort nätverk av fristående konsulter och företag med runt 14.000 personer som Epsilon säljer in till sina kunder.

— Den modellen kommer vi nu att applicera även inom ÅF. Affären är logisk då Epsilon och ÅF har varit väldigt starka inom olika områden, säger Dan Olofsson.

Joel Lyth

I morse rapporterade Rapidus om sammanslagningen av teknikkonsulterna ÅF och Epsilon. Den stora vinnaren är Epsilons ägare Dan Olofsson — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen