måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bildreportage: Cheferna för ESS och Max IV gav svaren i baren

Rapidusbaren slog deltagarrekord i går kväll. ESS nya chef James Yeck gav via webblänk den allra första intervjun sedan han fick toppjobbet. På scen lämnade Max IV:s vd Christoph Quitmann en uppdatering för sin anläggning.

Över 200 personer samlades på Edison Park på onsdagskvällen för att mingla och lära sig mer om jätteprojekten ESS och Max IV.

Amerikanen James Yeck utsågs i början av oktober till vd för ESS och närvarade över webben. Han börjar sitt uppdrag i mars, men kommer redan från årsskiftet att befinna till och från i Lund.

— Det är ett extremt spännande projekt, men det finns också många utmaningar, sa han.

Den allra största, vid sidan av teknisk design, är att börja få in reda pengar från parterna som utlovat finansiering. I dag har Sverige och Danmark gett konkreta bidrag.

— Nästa år ska vi gå till de andra femton länderna och bli seriösa med deras engagemang. Hittills har det varit mycket diskussioner, men nu måste det bli konkret, sa ESS nya kommunikationschef Allen Weeks.

Synkrotronljusanläggningen Max IV har kommit en bit längre i sitt bygge och redan gjort ett flertal upphandlingar. Mirka Fahlander berättade kort om Interreg-projektet Cate, som utbildar Öresundsföretag i att bygga avancerade komponenter.

I augusti rapporterade Rapidus att Max IV kan komma att vingklippas efter budgetproblem. Veckorna som följde präglades av ett hårt medietryck mot nye chefen Christoph Quitmann. I dag har finansieringsplanen slipats och Quitmann känner sig trygg med upplägget.

— Vi är i en stabil situation nu, och kan gå till våra finansiärer och säga att vi har kontroll över budgeten.

Frågan är om situationen som uppstod kunnat undvikas.

— I backspegeln sett kunde vi säkert gjort lite annorlunda, men denna typ av problem är inte oväntade i stora projekt.

Mitt i den tuffa medierapporteringen ville Christoph Quitmann göra något positivt för sina medarbetare. Han lanserade idén om ett maratonlopp runt anläggningen. Det visar sig att Max IV:s omkrets är lika med 1/28-del av en mara.

— Den fjärde november blir det ett maratonlopp vid Max IV:s sajt. Det blir en stafett. Är ni intresserade kan ni komma.

Kvällen avslutades med priset ”Rapidus creddar”. Denna gång gick det till Erika Medin, grundare av affärsnätverket SuperNova, som samlat ett åttiotal tidigare AstraZeneca-anställda som satsar på att bli egenföretagare.

På plats i Rapidusbaren var bland andra Axis vd Ray Mauritsson, Doros finanschef Annette Borén, Schneider Electrics marknadschef Mattias Fredriksson och mångsysslaren Johan Wester.

Klicka här för att se ett snabbt bildspel från kvällen.

Kristian Svensson

Rapidusbaren slog deltagarrekord i går kväll. ESS nya chef James Yeck gav via webblänk den allra första intervjun sedan han […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.

  • Nattaro byter vd: ”Mer marknadsdriven”

    Nattaro Labs utser nuvarande marknadschef Fredrik Trulsson till ny vd. Anledningen är att Medicon Village-bolaget vill öka försäljningen. Avgående vd Carl-Johan Gustafson tar plats i styrelsen.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.