fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bildreportage: Cheferna för ESS och Max IV gav svaren i baren

Rapidusbaren slog deltagarrekord i går kväll. ESS nya chef James Yeck gav via webblänk den allra första intervjun sedan han fick toppjobbet. På scen lämnade Max IV:s vd Christoph Quitmann en uppdatering för sin anläggning.

Över 200 personer samlades på Edison Park på onsdagskvällen för att mingla och lära sig mer om jätteprojekten ESS och Max IV.

Amerikanen James Yeck utsågs i början av oktober till vd för ESS och närvarade över webben. Han börjar sitt uppdrag i mars, men kommer redan från årsskiftet att befinna till och från i Lund.

— Det är ett extremt spännande projekt, men det finns också många utmaningar, sa han.

Den allra största, vid sidan av teknisk design, är att börja få in reda pengar från parterna som utlovat finansiering. I dag har Sverige och Danmark gett konkreta bidrag.

— Nästa år ska vi gå till de andra femton länderna och bli seriösa med deras engagemang. Hittills har det varit mycket diskussioner, men nu måste det bli konkret, sa ESS nya kommunikationschef Allen Weeks.

Synkrotronljusanläggningen Max IV har kommit en bit längre i sitt bygge och redan gjort ett flertal upphandlingar. Mirka Fahlander berättade kort om Interreg-projektet Cate, som utbildar Öresundsföretag i att bygga avancerade komponenter.

I augusti rapporterade Rapidus att Max IV kan komma att vingklippas efter budgetproblem. Veckorna som följde präglades av ett hårt medietryck mot nye chefen Christoph Quitmann. I dag har finansieringsplanen slipats och Quitmann känner sig trygg med upplägget.

— Vi är i en stabil situation nu, och kan gå till våra finansiärer och säga att vi har kontroll över budgeten.

Frågan är om situationen som uppstod kunnat undvikas.

— I backspegeln sett kunde vi säkert gjort lite annorlunda, men denna typ av problem är inte oväntade i stora projekt.

Mitt i den tuffa medierapporteringen ville Christoph Quitmann göra något positivt för sina medarbetare. Han lanserade idén om ett maratonlopp runt anläggningen. Det visar sig att Max IV:s omkrets är lika med 1/28-del av en mara.

— Den fjärde november blir det ett maratonlopp vid Max IV:s sajt. Det blir en stafett. Är ni intresserade kan ni komma.

Kvällen avslutades med priset ”Rapidus creddar”. Denna gång gick det till Erika Medin, grundare av affärsnätverket SuperNova, som samlat ett åttiotal tidigare AstraZeneca-anställda som satsar på att bli egenföretagare.

På plats i Rapidusbaren var bland andra Axis vd Ray Mauritsson, Doros finanschef Annette Borén, Schneider Electrics marknadschef Mattias Fredriksson och mångsysslaren Johan Wester.

Klicka här för att se ett snabbt bildspel från kvällen.

Kristian Svensson

Rapidusbaren slog deltagarrekord i går kväll. ESS nya chef James Yeck gav via webblänk den allra första intervjun sedan han […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.