torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Bildreportage: Cheferna för ESS och Max IV gav svaren i baren

Rapidusbaren slog deltagarrekord i går kväll. ESS nya chef James Yeck gav via webblänk den allra första intervjun sedan han fick toppjobbet. På scen lämnade Max IV:s vd Christoph Quitmann en uppdatering för sin anläggning.

Över 200 personer samlades på Edison Park på onsdagskvällen för att mingla och lära sig mer om jätteprojekten ESS och Max IV.

Amerikanen James Yeck utsågs i början av oktober till vd för ESS och närvarade över webben. Han börjar sitt uppdrag i mars, men kommer redan från årsskiftet att befinna till och från i Lund.

— Det är ett extremt spännande projekt, men det finns också många utmaningar, sa han.

Den allra största, vid sidan av teknisk design, är att börja få in reda pengar från parterna som utlovat finansiering. I dag har Sverige och Danmark gett konkreta bidrag.

— Nästa år ska vi gå till de andra femton länderna och bli seriösa med deras engagemang. Hittills har det varit mycket diskussioner, men nu måste det bli konkret, sa ESS nya kommunikationschef Allen Weeks.

Synkrotronljusanläggningen Max IV har kommit en bit längre i sitt bygge och redan gjort ett flertal upphandlingar. Mirka Fahlander berättade kort om Interreg-projektet Cate, som utbildar Öresundsföretag i att bygga avancerade komponenter.

I augusti rapporterade Rapidus att Max IV kan komma att vingklippas efter budgetproblem. Veckorna som följde präglades av ett hårt medietryck mot nye chefen Christoph Quitmann. I dag har finansieringsplanen slipats och Quitmann känner sig trygg med upplägget.

— Vi är i en stabil situation nu, och kan gå till våra finansiärer och säga att vi har kontroll över budgeten.

Frågan är om situationen som uppstod kunnat undvikas.

— I backspegeln sett kunde vi säkert gjort lite annorlunda, men denna typ av problem är inte oväntade i stora projekt.

Mitt i den tuffa medierapporteringen ville Christoph Quitmann göra något positivt för sina medarbetare. Han lanserade idén om ett maratonlopp runt anläggningen. Det visar sig att Max IV:s omkrets är lika med 1/28-del av en mara.

— Den fjärde november blir det ett maratonlopp vid Max IV:s sajt. Det blir en stafett. Är ni intresserade kan ni komma.

Kvällen avslutades med priset ”Rapidus creddar”. Denna gång gick det till Erika Medin, grundare av affärsnätverket SuperNova, som samlat ett åttiotal tidigare AstraZeneca-anställda som satsar på att bli egenföretagare.

På plats i Rapidusbaren var bland andra Axis vd Ray Mauritsson, Doros finanschef Annette Borén, Schneider Electrics marknadschef Mattias Fredriksson och mångsysslaren Johan Wester.

Klicka här för att se ett snabbt bildspel från kvällen.

Kristian Svensson

Rapidusbaren slog deltagarrekord i går kväll. ESS nya chef James Yeck gav via webblänk den allra första intervjun sedan han […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.