lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svårt styra insatserna för statligt företagsstöd

Kort sagt: Staten har via Innovationsbron satsat hundratals miljoner i unga företagsbyggen. Rapidus genomgång av verksamheten i Skåne visar att tillväxten varit begränsad. Men största problemet är ändå att det inte tydligt går att säga om facit är bra eller dåligt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Bara i fjol satte Innovationsbron 40 miljoner skattekronor som riskkapital i uppstartsbolag i södra Sverige. Målet: att kommersialisera kunskap och skapa nya tillväxtföretag. Frågan är om det är väl investerade pengar.

Svaret är långt ifrån glasklart.

I veckan har Rapidus berättat om utfallet för de skånska portföljbolag som passerat revy sedan Innovationsbron bildades 2005 som en sammanslagning av Teknikbrostiftelserna och Vinnovas inkubatorprogram. Totalt handlar det om 47 företag med säte i Skåne.

Nära en femtedel har avvecklats eller gått i konkurs. De allra flesta är fortsatt mycket små. Tjugo procent hade i fjol nått en omsättning över fem miljoner kronor och endast två stycken, CellaVision och Scalado, har nått över 100 miljoner. Lejonparten är beroende av externt kapital för överlevnad — bara sju bolag har än så länge visat positivt resultat.

Det kan låta alarmerande. Samtidigt ska vi tänka på att Innovationsbron går in som investerare i mycket tidiga skeden.

Att bygga innovationsbolag tar tid. Produkten ska utvecklas, därefter gäller det att få fart på försäljningen. I många fall handlar det om beteendemönster som måste brytas ute hos kunderna, vilket kan likna mission impossible även om produkten är tekniskt sett överlägsen.

Bland portföljbolagen finns ett antal som ännu är små, men mycket väl kan komma att bli stora längre fram i tiden. Neo Technology, Absalon och BoneSupport är några att hålla ögonen på. I genomgången har vi undantagit företag som flyttat ut från regionen, exempelvis Polar Rose som köptes upp av Apple.

Inte desto mindre kan vi nu, inför Innovationsbrons sammanslagning med Almi, konstatera att verkliga tillväxtbolag varit en bristvara under de sju år som gått sedan starten. Kartläggningen väcker frågan om innovationssystemet fostrar brödföretag snarare än sötebrödsföretag.

Liksom storebror Industrifonden ska Innovationsbron agera marknadskompletterande och investera där privat kapital inte vågar. Men de statliga medlen måste också ha rimlig chans att leverera mer avkastning än till dagligt leverne för entreprenörerna som tar emot pengarna.

Just där ligger den viktigaste skillnaden mot arbetsmarknadspolitiska program, som starta eget-bidrag.

Näringslivsinriktade åtgärder handlar om att öka landets tillväxt och konkurrenskraft. Ett plus ett måste bli mer än två, annars spricker logiken med innovationsstöd för samhällsekonomisk nytta.

Själv är jag övertygad om betydelsen av ett visst statligt stöd i riskfyllda faser, särskilt när det följs av uppbackning från privata medfinansiärer.

För exempelvis CellaVision spelade engagemanget från Teknoseed (ägt av dåvarande Teknikbrostiftelsen) en avgörande roll. Året var 1999 och tack vare pengarna kunde medicinteknikbolaget stänga en viktig emission och ta verksamheten vidare.

Resultatet i Rapidus genomgång ligger i linje med vår granskning från 2010 av de skånska företagsinkubatorerna, som för övrigt är det andra kärnområdet hos Innovationsbron. Ett fåtal företag lyckas stort, medan merparten aldrig lyfter.

Denna generella bild lär bestå, men ration framgång/misslyckande måste gå att förbättra. Förmodligen krävs det vassare urvalsprocesser och mer koncentrerat stöd.

Det stora problemet är att kunna mäta den isolerade effekten av innovationssatsningarna. Inte minst är det närmast omöjligt att hitta jämförbara kontrollgrupper. Vi vet att det ofta saknas riskkapital, men också att goda affärsidéer kan lyckas utan skattefinansierat stöd.

För ansvariga politiker är det en dans på slak lina att besluta om framtiden. Ska vi gasa? Bromsa? Eller styra om för att få upp tempot i innovationssystemet.

Både svenska och danska regeringen lägger för tillfället sista handen på sina nya innovationsstrategier, som ska presenteras under hösten. I nästa veckas snabbanalys ger Köpenhamnsredaktör Keld Broksø sin bild av det pågående arbetet, med avstamp i dynamiken mellan Danmark och Sverige.

Klicka här för att komma till Rapidus sammanställning över Innovationsbrons portföljbolag. Hur många jobb har de skapat?

Följ ”Relaterade artiklar” uppe till höger för att läsa mer om bakgrunden.

Kort sagt: Staten har via Innovationsbron satsat hundratals miljoner i unga företagsbyggen. Rapidus genomgång av verksamheten i Skåne visar att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På onsdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med storslagen fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 24:e året i rad. Vinnarna är gröna, men inga gröngölingar.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.