torsdag 17 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk bemanningsindustri går in i väggen…

I fjol mer än dubblades antalet nystartade skånska bolag inom bemannings- och rekryteringsindustrin. Men konjunkturläget är tufft för uppstickarna. Tvärt emot landet som helhet krymper nu branschens omsättning i Sydsverige.

Rapidus har kartlagt bemannings- och rekryteringssektorn i Skåne. Bara i fjol startade drygt 30 företag inom området, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2010. Hittills i år syns en liten avmattning, men nystarterna ligger fortfarande på relativt höga nivåer.

Klart är att den skånska bemanningsbranschen går i otakt med resten av landet och att det är en allt mindre kaka som de många uppstickarna slåss om. I senaste indikatorn från branschorganisationen Bemanningsföretagen, som presenterades häromveckan, framgår att omsättningen i Sydsverige backade för andra kvartalet i rad med åtta procent jämfört med samma period 2011. Under årets första kvartal var tappet sju procent, att jämföra med Sverige som helhet där tillväxten legat på tre respektive en procent under de två första kvartalen 2012.

Rekryteringssektorn utmärker sig som särskilt tuff. I hela landet minskade där försäljningen med 13 procent under andra kvartalet, medan en tredjedel av omsättningen försvann i Sydsverige jämfört med andra kvartalet 2011.

Strukturförändringarna på Sony Mobile, AstraZeneca och E.on gör sitt, men Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström har inget rakt svar på varför Sydsverige går trögare än resten av landet.

Henrik Ba_ckstro_m— Efter att bemanningsbranschen inom industrisidan ökat snabbt efter finanskrisen ser vi nu att tjänstesektorn går starkt. I Sydsverige finns det inte riktigt någon spelare som tagit ett rejält grepp om den sektorn och det är möjligen en förklaring till att Skåne inte håller jämna steg med resten av landet, säger Henrik Bäckström till Rapidus.

Bemanningsbranschen tas ofta som en indikator på vart näringslivet som helhet är på väg. Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vd Stephan Müchler ser en försiktighet hos många skånska företag som leder till en negativ spiral.

Stephan Munchler, foto Lars Lydig— Det är inget snack om att det är tuffa tider. Längs västkusten tror jag att det är problemen i Danmark som slår hårt. Sydöstra Skåne och Småland har mer tung industri och där påverkar den starkare svenska kronan exporten negativt, säger Stephan Müchler till Rapidus.

På Bemanningsföretagen har direktör Henrik Bäckström hittills inte fått någon indikation på att de nystartade bolagen skulle börja tappa modet.

— Det finns exempel inom bland annat dagligvaruhandeln på bolag som lyckats expandera mycket snabbt. Samtidigt är unga bolag ofta mycket beroende av några enstaka kunder och om de nu genomför nedskärningar finns risken att det slår hårt mot nystartade verksamheter, säger Henrik Bäckström.

Mellan åren 2009 och 2011 växte den totala omsättningen i den svenska bemanningsbranschen med drygt 30 procent till 21 miljarder kronor.

Rapidus har utgått från Bolagsverkets statistik över nystartade skånska aktiebolag som faller inom kategorin ”Arbetsförmedling och rekrytering” samt ”Personaluthyrning” och därefter sorterat bort de som bedöms ha andra verksamhetsområden som huvudsyssla. I Bemanningsföretagens indikator faller Hallands-, Kronobergs-, Kalmar-, Blekinge- och Skåne län inom det geografiska området södra Sverige.
Bild Stephan Müchler: Lars Lydig

Joel Lyth

I fjol mer än dubblades antalet nystartade skånska bolag inom bemannings- och rekryteringsindustrin. Men konjunkturläget är tufft för uppstickarna. Tvärt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Från Northvolt till Danir

    Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.

  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.