tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Skånsk bemanningsindustri går in i väggen…

I fjol mer än dubblades antalet nystartade skånska bolag inom bemannings- och rekryteringsindustrin. Men konjunkturläget är tufft för uppstickarna. Tvärt emot landet som helhet krymper nu branschens omsättning i Sydsverige.

Rapidus har kartlagt bemannings- och rekryteringssektorn i Skåne. Bara i fjol startade drygt 30 företag inom området, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2010. Hittills i år syns en liten avmattning, men nystarterna ligger fortfarande på relativt höga nivåer.

Klart är att den skånska bemanningsbranschen går i otakt med resten av landet och att det är en allt mindre kaka som de många uppstickarna slåss om. I senaste indikatorn från branschorganisationen Bemanningsföretagen, som presenterades häromveckan, framgår att omsättningen i Sydsverige backade för andra kvartalet i rad med åtta procent jämfört med samma period 2011. Under årets första kvartal var tappet sju procent, att jämföra med Sverige som helhet där tillväxten legat på tre respektive en procent under de två första kvartalen 2012.

Rekryteringssektorn utmärker sig som särskilt tuff. I hela landet minskade där försäljningen med 13 procent under andra kvartalet, medan en tredjedel av omsättningen försvann i Sydsverige jämfört med andra kvartalet 2011.

Strukturförändringarna på Sony Mobile, AstraZeneca och E.on gör sitt, men Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström har inget rakt svar på varför Sydsverige går trögare än resten av landet.

Henrik Ba_ckstro_m— Efter att bemanningsbranschen inom industrisidan ökat snabbt efter finanskrisen ser vi nu att tjänstesektorn går starkt. I Sydsverige finns det inte riktigt någon spelare som tagit ett rejält grepp om den sektorn och det är möjligen en förklaring till att Skåne inte håller jämna steg med resten av landet, säger Henrik Bäckström till Rapidus.

Bemanningsbranschen tas ofta som en indikator på vart näringslivet som helhet är på väg. Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vd Stephan Müchler ser en försiktighet hos många skånska företag som leder till en negativ spiral.

Stephan Munchler, foto Lars Lydig— Det är inget snack om att det är tuffa tider. Längs västkusten tror jag att det är problemen i Danmark som slår hårt. Sydöstra Skåne och Småland har mer tung industri och där påverkar den starkare svenska kronan exporten negativt, säger Stephan Müchler till Rapidus.

På Bemanningsföretagen har direktör Henrik Bäckström hittills inte fått någon indikation på att de nystartade bolagen skulle börja tappa modet.

— Det finns exempel inom bland annat dagligvaruhandeln på bolag som lyckats expandera mycket snabbt. Samtidigt är unga bolag ofta mycket beroende av några enstaka kunder och om de nu genomför nedskärningar finns risken att det slår hårt mot nystartade verksamheter, säger Henrik Bäckström.

Mellan åren 2009 och 2011 växte den totala omsättningen i den svenska bemanningsbranschen med drygt 30 procent till 21 miljarder kronor.

Rapidus har utgått från Bolagsverkets statistik över nystartade skånska aktiebolag som faller inom kategorin ”Arbetsförmedling och rekrytering” samt ”Personaluthyrning” och därefter sorterat bort de som bedöms ha andra verksamhetsområden som huvudsyssla. I Bemanningsföretagens indikator faller Hallands-, Kronobergs-, Kalmar-, Blekinge- och Skåne län inom det geografiska området södra Sverige.
Bild Stephan Müchler: Lars Lydig

Joel Lyth

I fjol mer än dubblades antalet nystartade skånska bolag inom bemannings- och rekryteringsindustrin. Men konjunkturläget är tufft för uppstickarna. Tvärt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.