tisdag 8 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tiden rinner ut för Max IV — en av två ljuskällor kan skrotas

Den spräckta kostnadskalkylen ser ut att få allvarliga konsekvenser för forskningsanläggningen Max IV i Lund. Projektledningen har bara några veckor på sig att skaka fram 90 miljoner kronor, annars måste en av två planerade lagringsringar för elektroner skrotas. Och ännu återstår frågetecken kring grundfinansieringen.

I sitt grundutförande består Max IV av en linjäraccelerator och två lagringsringar, där elektroner susar fram i nära ljusets hastighet och avger synkrotronljus. Ringarna opererar på två skiljda energinivåer, vilket ger olika våglängd för synkrotronljuset. Den större är på 3 gigaelektronvolt och den mindre på 1,5 gigaelektronvolt, vilket är jämförbart med det existerande Maxlab.

Under våren stod det klart att kostnadskalkylen på 1.134 miljoner kronor i dagens penningvärde inte skulle hålla. I början av augusti skickade projektgruppen därför en begäran om 232 miljoner i tilläggsfinansiering från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet.

Och det är bråttom. Utan löften om minst 90 miljoner kronor inom 4-8 veckor måste planerna på den mindre av de två lagringsringarna skrotas helt, uppger Max IV:s nya chef Christoph Quitmann för Rapidus. Att vänta längre går inte eftersom beslutet att bygga eller inte bygga den mindre lagringsringen får stor påverkan på den övriga konstruktionsprocessen, då bland annat vissa upphandlingar måste göras om.

Även om den större lagringsringen blir anläggningens flaggskepp vore det ett hårt slag mot det vetenskapliga värdet av Max IV att slopa den mindre ringen, menar Christoph Quitmannn.

Christoph_Quitmann— Den mindre lagringsringen skulle få en briljans som är 100 gånger högre än den nuvarande på Maxlab. Det finns ingen liknande i hela världen, säger han till Rapidus.

Att stänga det existerande Maxlab i förtid skulle ge vissa besparingar, men inte tillräckliga för att rädda lagringsringen, där utrustning för 14 miljoner kronor redan upphandlats. Lunds universitet och projektledningen jobbar nu intensivt för att övertyga övriga finansiärer om att gå in med mer pengar. Inte minst Vetenskapsrådet, som stod för mer än hälften av kakan i den ursprungliga finansieringsplanen.

Men enligt generaldirektör Mille Millnert är det näst intill omöjligt att Vetenskapsrådet ska kunna ta något beslut om mer pengar vid sitt nästa styrelsemöte, som är den 25 september.

— Det handlar om betydande summor och vi har inga pengar reserverade. Detta är pengar som inte kan gå till andra forskningsprojekt. Vår ambition är att ta beslut så snabbt som möjligt, men det kan ta flera månader, säger han.

Även med den ursprungliga finansieringen har Max IV-ledningen stött på patrull. I fjol höstas kunde Rapidus avslöja att det krävs en lagändring för att Region Skåne ska kunna betala ut de 135 miljoner kronor som redan utlovats. I oktober skickades en hemställan om lagändring till finansdepartementet. Sedan dess har inget hänt.

— Ärendet är inkommit, men den politiska ledningen har inte tagit ställning till begäran, säger handläggaren Karin Gustafsson.

Erik Olausson

Den spräckta kostnadskalkylen ser ut att få allvarliga konsekvenser för forskningsanläggningen Max IV i Lund. Projektledningen har bara några veckor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.