söndag 24 november 2024

inloggad som

LU Bio hotas av likvidation

Sedan starten 2007 har över 70 miljoner kronor investerats i riskkapitalbolaget LU Bio. Nu har Lunds universitet några veckor på sig att ordna ny finansiering, eller likvidera verksamheten.

Planerna var storslagna när LU Bioscience presenterades för snart fem år sedan. Med en första grundplåt på cirka 50 miljoner kronor skulle bolaget hitta tio forskningsavknoppningar att investera i och därefter resa ett antal hundra miljoner till.

I dag befinner sig LU Bio istället i akut kapitalkris, vilket lett till en infekterad ägarstrid om hur bolaget ska plocka in mer pengar. För ungefär en månad sedan föreslog Lunds universitet, som äger 55 procent, att LU Bio skulle likvideras rakt av och finansieringen av de fem portföljbolagen lösas separat.

Styrelsen ville istället emittera nya aktier till en krona styck, mot 250 kronor vid senaste emissionen. Det förslaget röstades ned av universitetet, som gått in med 30 miljoner kronor men inte tänker skjuta till mer och som därför skulle få sitt ägande kraftigt utspätt.

I veckan blev det känt att hela styrelsen tänker avgå i protest mot Lunds universitets agerande gentemot övriga aktieägare, där Östersjöstiftelsen och Recipharms grundare Lars Backsell är de största. Universitetsledningen jobbar nu mot klockan för att få fram ny finansiering till riskkapitalbolaget.

— Vi har ett konsortium på gång och hoppas kunna presentera en lösning i närtid, men om det blir till stämman på torsdag kan jag inte säga, säger vicerektor Carl Borrebaeck.

Hur bråttom är det?

— Det måste lösas inom de närmaste veckorna. Bolaget drar ju pengar hela tiden och vi måste ha tillräckligt mycket kvar för att göra en kontrollerad likvidation, om det skulle behövas.

Vem som tar över på torsdag, då styrelsen avgår, kan Carl Borrebaeck inte säga i dagsläget.

— Det beror på hur kapitalfrågan löses, men det finns en styrelse i åtanke. Annars blir det en interimsstyrelse, säger han.

LU Bioscience har i dag fem portföljbolag: Ximmune, MD-Pharma, Follicum, ProNoxis och Cantargia. Riskkapitalbolaget var en av tre såddfinansiärer som universitetet drog igång 2007 och 2008. Som Rapidus tidigare berättat strandade såväl LU Cleantech som LU Food efter problem med att resa riskkapital.

Erik Olausson

Sedan starten 2007 har över 70 miljoner kronor investerats i riskkapitalbolaget LU Bio. Nu har Lunds universitet några veckor på sig att ordna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.