Sedan starten 2007 har över 70 miljoner kronor investerats i riskkapitalbolaget LU Bio. Nu har Lunds universitet några veckor på sig att ordna ny finansiering, eller likvidera verksamheten.
Planerna var storslagna när LU Bioscience presenterades för snart fem år sedan. Med en första grundplåt på cirka 50 miljoner kronor skulle bolaget hitta tio forskningsavknoppningar att investera i och därefter resa ett antal hundra miljoner till.
I dag befinner sig LU Bio istället i akut kapitalkris, vilket lett till en infekterad ägarstrid om hur bolaget ska plocka in mer pengar. För ungefär en månad sedan föreslog Lunds universitet, som äger 55 procent, att LU Bio skulle likvideras rakt av och finansieringen av de fem portföljbolagen lösas separat.
Styrelsen ville istället emittera nya aktier till en krona styck, mot 250 kronor vid senaste emissionen. Det förslaget röstades ned av universitetet, som gått in med 30 miljoner kronor men inte tänker skjuta till mer och som därför skulle få sitt ägande kraftigt utspätt.
I veckan blev det känt att hela styrelsen tänker avgå i protest mot Lunds universitets agerande gentemot övriga aktieägare, där Östersjöstiftelsen och Recipharms grundare Lars Backsell är de största. Universitetsledningen jobbar nu mot klockan för att få fram ny finansiering till riskkapitalbolaget.
— Vi har ett konsortium på gång och hoppas kunna presentera en lösning i närtid, men om det blir till stämman på torsdag kan jag inte säga, säger vicerektor Carl Borrebaeck.
Hur bråttom är det?
— Det måste lösas inom de närmaste veckorna. Bolaget drar ju pengar hela tiden och vi måste ha tillräckligt mycket kvar för att göra en kontrollerad likvidation, om det skulle behövas.
Vem som tar över på torsdag, då styrelsen avgår, kan Carl Borrebaeck inte säga i dagsläget.
— Det beror på hur kapitalfrågan löses, men det finns en styrelse i åtanke. Annars blir det en interimsstyrelse, säger han.
LU Bioscience har i dag fem portföljbolag: Ximmune, MD-Pharma, Follicum, ProNoxis och Cantargia. Riskkapitalbolaget var en av tre såddfinansiärer som universitetet drog igång 2007 och 2008. Som Rapidus tidigare berättat strandade såväl LU Cleantech som LU Food efter problem med att resa riskkapital.
Erik Olausson