tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Skånska börsbolag bättre rustade för kris

Kort sagt: En regions förmåga att stå emot en lågkonjunktur hänger till stor del samman med dess företag och vilken beredskap företagen har att klara av eventuella kriser. En titt på några av de börsnoterade bolagen i Skåne visar att den finansiella förmågan att hantera sämre tider är klart bättre än 2008.

Av Anders Haskel, gästskribent

Börsen har visserligen återhämtat stora delar av förra sommarens ras och ligger på ett kraftigt plus räknat sedan årsskiftet. Samtidigt kan det vara lugnet före en ny storm som vi bevittnar just nu. Till de gamla problemen med skuldkrisen och svaga tillväxtutsikter i Europa kan vi lägga en ökad oro som det höga oljepriset har skapat. Dessutom, och det kanske är det allvarligaste, har det kommit flera signaler den senaste tiden om en inbromsning i den kinesiska ekonomin. De större skånska börsföretagen påverkas alla i mer eller mindre stor omfattning av händelser på den internationella ekonomiska arenan.

I sammanhanget kan också sägas att en mångfald i näringslivet, vilket vi har i Skåne, är av mycket stor betydelse för att mildra effekterna av en kris. Mycket av det skånska näringslivet är inte heller exportberoende på samma sätt som exempelvis Västsveriges fordonsindustri.

Företagens finansiella styrka och motståndskraft kan mätas på många sätt. En enkel metod är att titta på koncernernas nettoskuld och soliditet.

Klart störst på den skånska börskartan mätt med börsvärde och kanske också sett till beroendet av utvecklingen i Asien är Alfa Laval. Bolaget brukar betraktas som mycket välskött och det är också den bild som framträder vid en koll på nyckeltalen. Soliditeten är högre än vad den var vid utgången av 2007 och 2008. Nettoskulden har visserligen ökat något, men det handlar om små tal såväl i förhållande till vinsten som i relation till storleken på det totala kapitalet. Alfa Laval bör med andra ord ha mycket goda förutsättningar att finansiellt hantera en global kris.

Det samma gäller Trelleborg. Bolaget gick in i förra krisen med en stor nettoskuld och hamnade snabbt i finansiell knipa hösten 2008, när efterfrågan dök på företagets konjunkturkänsliga produkter inom bland annat fordonskomponenter. Trelleborg lyckades dock framgångsrikt genomföra en nyemission. Delar av verksamheten har sålts av och konjunkturkänsligheten måste betraktas som mindre i dag jämfört med för fyra-fem år sedan. Nettoskulden har halverats, soliditeten lyfts och det egna kapitalet stärkts rejält.

Axis står långt fram i kön för att släppas in på Stockholmsbörsens storbolagslista. Det speglar bolagets försäljningsframgångar, men visar också att Axis är ett företag som efterhand blivit allt starkare. Förmågan att stå emot ett plötsligt efterfrågefall ser ut att vara god. Axis har alltid varit försiktigt med pengarna och sedan lång tid redovisat en finansiell nettofordran. Risken för att bolaget skulle hamna i en finansiellt utsatt situation måste betraktas som mycket liten.

Ett nedslag på några mindre — men konjunkturutsatta — företag visar att styrelserna även här använt åren efter finanskrisen till att se om huset. Stål- och ventilationsföretaget Lindab har brottats med svag lönsamhet under några år. Ändå har bolaget lyckats sänka nettoskulden något och höja soliditeteten.

Stålgrossisten BE Group har befunnit sig i ett liknande läge med svag lönsamhet. Nettoskulderna är lägre i dag än vad de var vid utgången av 2008. Samtidigt är nivån hög i förhållande till eget kapital, vilket kan skapa ett känsligt läge i samband med ett konjunkturbakslag.

Kontraktstillverkaren PartnerTech, med huvudkontor och en fabrik i Vellinge, har också haft lönsamhetsproblem under flera år. I samband med de senaste rapporterna har dock ett hopp tänts. Samtidigt har företaget lyckats sänka nettoskulden och hålla uppe soliditeten på en tillfredsställande nivå under de kärva åren.

Denna snabba genomgång ger naturligtvis inte hela bilden, men visar att flera av de skånska börsföretagen är bättre rustade i dag jämfört med 2007/2008 för att möta en internationell ekonomisk kris. Förhoppningsvis innebär det samtidigt att regionen har en god motståndskraft.

Kort sagt: En regions förmåga att stå emot en lågkonjunktur hänger till stor del samman med dess företag och vilken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.