måndag 13 maj 2024

inloggad som

Analys: Skånska börsbolag bättre rustade för kris

Kort sagt: En regions förmåga att stå emot en lågkonjunktur hänger till stor del samman med dess företag och vilken beredskap företagen har att klara av eventuella kriser. En titt på några av de börsnoterade bolagen i Skåne visar att den finansiella förmågan att hantera sämre tider är klart bättre än 2008.

Av Anders Haskel, gästskribent

Börsen har visserligen återhämtat stora delar av förra sommarens ras och ligger på ett kraftigt plus räknat sedan årsskiftet. Samtidigt kan det vara lugnet före en ny storm som vi bevittnar just nu. Till de gamla problemen med skuldkrisen och svaga tillväxtutsikter i Europa kan vi lägga en ökad oro som det höga oljepriset har skapat. Dessutom, och det kanske är det allvarligaste, har det kommit flera signaler den senaste tiden om en inbromsning i den kinesiska ekonomin. De större skånska börsföretagen påverkas alla i mer eller mindre stor omfattning av händelser på den internationella ekonomiska arenan.

I sammanhanget kan också sägas att en mångfald i näringslivet, vilket vi har i Skåne, är av mycket stor betydelse för att mildra effekterna av en kris. Mycket av det skånska näringslivet är inte heller exportberoende på samma sätt som exempelvis Västsveriges fordonsindustri.

Företagens finansiella styrka och motståndskraft kan mätas på många sätt. En enkel metod är att titta på koncernernas nettoskuld och soliditet.

Klart störst på den skånska börskartan mätt med börsvärde och kanske också sett till beroendet av utvecklingen i Asien är Alfa Laval. Bolaget brukar betraktas som mycket välskött och det är också den bild som framträder vid en koll på nyckeltalen. Soliditeten är högre än vad den var vid utgången av 2007 och 2008. Nettoskulden har visserligen ökat något, men det handlar om små tal såväl i förhållande till vinsten som i relation till storleken på det totala kapitalet. Alfa Laval bör med andra ord ha mycket goda förutsättningar att finansiellt hantera en global kris.

Det samma gäller Trelleborg. Bolaget gick in i förra krisen med en stor nettoskuld och hamnade snabbt i finansiell knipa hösten 2008, när efterfrågan dök på företagets konjunkturkänsliga produkter inom bland annat fordonskomponenter. Trelleborg lyckades dock framgångsrikt genomföra en nyemission. Delar av verksamheten har sålts av och konjunkturkänsligheten måste betraktas som mindre i dag jämfört med för fyra-fem år sedan. Nettoskulden har halverats, soliditeten lyfts och det egna kapitalet stärkts rejält.

Axis står långt fram i kön för att släppas in på Stockholmsbörsens storbolagslista. Det speglar bolagets försäljningsframgångar, men visar också att Axis är ett företag som efterhand blivit allt starkare. Förmågan att stå emot ett plötsligt efterfrågefall ser ut att vara god. Axis har alltid varit försiktigt med pengarna och sedan lång tid redovisat en finansiell nettofordran. Risken för att bolaget skulle hamna i en finansiellt utsatt situation måste betraktas som mycket liten.

Ett nedslag på några mindre — men konjunkturutsatta — företag visar att styrelserna även här använt åren efter finanskrisen till att se om huset. Stål- och ventilationsföretaget Lindab har brottats med svag lönsamhet under några år. Ändå har bolaget lyckats sänka nettoskulden något och höja soliditeteten.

Stålgrossisten BE Group har befunnit sig i ett liknande läge med svag lönsamhet. Nettoskulderna är lägre i dag än vad de var vid utgången av 2008. Samtidigt är nivån hög i förhållande till eget kapital, vilket kan skapa ett känsligt läge i samband med ett konjunkturbakslag.

Kontraktstillverkaren PartnerTech, med huvudkontor och en fabrik i Vellinge, har också haft lönsamhetsproblem under flera år. I samband med de senaste rapporterna har dock ett hopp tänts. Samtidigt har företaget lyckats sänka nettoskulden och hålla uppe soliditeten på en tillfredsställande nivå under de kärva åren.

Denna snabba genomgång ger naturligtvis inte hela bilden, men visar att flera av de skånska börsföretagen är bättre rustade i dag jämfört med 2007/2008 för att möta en internationell ekonomisk kris. Förhoppningsvis innebär det samtidigt att regionen har en god motståndskraft.

Kort sagt: En regions förmåga att stå emot en lågkonjunktur hänger till stor del samman med dess företag och vilken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

  • Stora tillväxtplaner i Lindab

    Förra året passerade ventilationsbolaget Lindab 13 miljarder kronor i omsättning. Om tre år ska bolaget nå 20 mdr. Rapidus fick en pratstund med vd Ola Ringdal.

  • Fet rapport även från AAK

    Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.