lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsbolagen ökar sin FoU — men mycket går utomlands

Kort sagt: Skånes börsbolag satsar hårt på forskning och utveckling. Trots vikande försäljning under krisåren har investeringarna i FoU ökat med 30 procent sedan 2007. Men mycket av pengarna hamnar utomlands.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Vid sidan av AstraZenecas avvecklingar och Sony Ericssons neddragningar inom forskning och utveckling finns det skånska företag som satsar stort på området.

Igår kunde Rapidus berätta att elva av Skånes tongivande industri- och teknikbolag på Stockholmsbörsen tillsammans ökat sina investeringar i FoU med över en halv miljard kronor sedan 2007.

På fem år har FoU-kontot växt med 30 procent — till 2,6 miljarder — medan försäljningsintäkterna bara ökat elva procent. Gummikoncernen Trelleborg påverkar statistiken med sitt omsättningstapp, men siffrorna visar ändå en stark tro på innovation och nya produkter.

FoU 2007-2011

Den övre kurvan visar den sammanlagda omsättningen i de elva företagen, som listas i högerspalten. Grafens undre kurva visar hur satsningarna i FoU utvecklats. Belopp i miljoner kronor.

Givetvis är det helt riktigt att fortsätta satsa när det är makroekonomisk uppförsbacke. Inte ens under det svåra 2009 sparades det nämnvärt inom FoU. Istället förefaller det långsiktiga tänkandet ha vunnit en sällsynt seger i börsvärlden.

Flera av företagen Rapidus talat med planerar att öka satsningarna på FoU under 2012, exempelvis Beijer Electronics, Alfa Laval och Probi. Läkemedelsbolaget Active Biotech är med sitt varsel av 25 personer ett undantag.

Arbete pågår nu med att positionera sig inför en framtida konjunkturvändning. Det är onekligen lovande. Samtidigt är satsningarna på FoU inte något som per automatik kommer regionen till godo.

De skånska börsföretag som investerar allra mest i forskning och utveckling är jättekoncernerna Trelleborg och Alfa Laval. Här är anläggningarna i Skåne bara en liten del av ett globalt forskningsnät. Mycket av satsningarna hamnar utomlands, bland annat i enheter som tillkommit genom förvärv under årens lopp.

Totalt sett satsas det allt mindre företagspengar i forskning och utveckling på svensk mark, i fasta priser räknat. Siffrorna för 2011 är inte klara, men enligt Statistiska centralbyrån sjönk näringslivets FoU-investeringar i Sverige med fem procent till 77,8 miljarder kronor mellan åren 2007 och 2010.

Varför det är så? Sannolikt handlar det om en mix av konjunktur, kostnadsläge, ägarbild, infrastruktur, utbildningsnivå, skattetryck, klustersynergier, miljö, politik och lite annat.

Desto roligare är det att följa Axis, CellaVision och Probi. Här är forskningsintensiteten hög och utvecklingsstaberna stabilt förankrade i den skånska myllan. Bolagen växer starkt och mellan 13 och 18 öre från varje såld krona går tillbaka till produktutveckling.

I ljuset av nedrustningarna på storföretag som Sony Ericsson är just Axis med sin höga rekryteringstakt ett exempel på skånsk innovation som gör verklig skillnad, inte bara ur kund- och aktieägarperspektiv utan också ute i samhället. Företaget har växt till en dagsnotering på 1.127 anställda och planerar att ta in ytterligare ett par hundra i år, hälften säljare och hälften ingenjörer till huvudkontoret i Lund.

Klicka här för att komma till listan med skånska börsbolag och deras investeringar i FoU sedan 2007.

 

Kort sagt: Skånes börsbolag satsar hårt på forskning och utveckling. Trots vikande försäljning under krisåren har investeringarna i FoU ökat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.

  • Redo att shoppa för 20 miljarder

    Polymerkoncernen Trelleborg har fortfarande rejäla förvärvsmuskler efter försäljningen av affärsområdet Wheels för snart två år sedan. I fredags gästade vd Peter Nilsson Rapidus frukostmöte där han även luftade sina tankar om Dunkerstiftelsernas ägande.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.