torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nytt konsortium ska suga upp AstraZenecas inhalatorkompetens

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och Novo Nordisk går nu samman för att marknadsföra regionens expertkunskap inom området.

Initialt har åtta verksamheter anslutit sig till Medicon Valley Inhalation Consortium, däribland etablerade bolag som Validus Engineering och Colloidal Resource. Flertalet är dock nystartade små verksamheter som Emmace Consulting och Adroit Science, grundade i samband med AstraZenecas nedläggning i Lund. Även veteraner från Novo Nordisk ingår.

Initiativtagare är Orest Lastow på produktutvecklingsbolaget Zenit Design, med kontor i Malmö och Göteborg.

— Det är egentligen bara ett par ställen i världen som kan visa upp lika bred kompetens kring inhalationsprodukter som här i regionen. Men efter AstraZenecas neddragningar är kompetensen spridd på flera bolag som har svårt att synas internationellt, säger han. 

Utöver de åtta medlemsföretagen är ytterligare ett par på väg in, däribland en dansk verksamhet.

— Förutom de stora läkemedelstillverkarna och de små forskningsprojekten är tillverkare av generiska läkemedel en intressant kundgrupp. När det gäller medicin som intas med inhalator saknar fortfarande generikatillverkarna kompetens för att få fram sina produkter, säger Orest Lastow.

En större omstrukturering av läkemedelsbranschen kan också ge konsortiet vind i seglet. Nyligen försvarade Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska akademin och partner i Helsingborgsbaserade Puls, en avhandling om entreprenörskap inom läkemedelsutveckling. En slutsats var att små företag kan spela en allt viktigare roll i utvecklingen av nya läkemedel. Storbolagen kommer in i en senare fas genom att köpa upp lovande projekt.

— Drastiskt uttryckt har de stora jättarna blivit feta och lata. När de regulatoriska kraven skruvades upp de senaste decennierna svarade läkemedelsbolagen med att satsar mer resurser, men det är inte så man löser problem, säger Orest Lastow.

Joel Lyth

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.