fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt konsortium ska suga upp AstraZenecas inhalatorkompetens

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och Novo Nordisk går nu samman för att marknadsföra regionens expertkunskap inom området.

Initialt har åtta verksamheter anslutit sig till Medicon Valley Inhalation Consortium, däribland etablerade bolag som Validus Engineering och Colloidal Resource. Flertalet är dock nystartade små verksamheter som Emmace Consulting och Adroit Science, grundade i samband med AstraZenecas nedläggning i Lund. Även veteraner från Novo Nordisk ingår.

Initiativtagare är Orest Lastow på produktutvecklingsbolaget Zenit Design, med kontor i Malmö och Göteborg.

— Det är egentligen bara ett par ställen i världen som kan visa upp lika bred kompetens kring inhalationsprodukter som här i regionen. Men efter AstraZenecas neddragningar är kompetensen spridd på flera bolag som har svårt att synas internationellt, säger han. 

Utöver de åtta medlemsföretagen är ytterligare ett par på väg in, däribland en dansk verksamhet.

— Förutom de stora läkemedelstillverkarna och de små forskningsprojekten är tillverkare av generiska läkemedel en intressant kundgrupp. När det gäller medicin som intas med inhalator saknar fortfarande generikatillverkarna kompetens för att få fram sina produkter, säger Orest Lastow.

En större omstrukturering av läkemedelsbranschen kan också ge konsortiet vind i seglet. Nyligen försvarade Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska akademin och partner i Helsingborgsbaserade Puls, en avhandling om entreprenörskap inom läkemedelsutveckling. En slutsats var att små företag kan spela en allt viktigare roll i utvecklingen av nya läkemedel. Storbolagen kommer in i en senare fas genom att köpa upp lovande projekt.

— Drastiskt uttryckt har de stora jättarna blivit feta och lata. När de regulatoriska kraven skruvades upp de senaste decennierna svarade läkemedelsbolagen med att satsar mer resurser, men det är inte så man löser problem, säger Orest Lastow.

Joel Lyth

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.