tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt konsortium ska suga upp AstraZenecas inhalatorkompetens

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och Novo Nordisk går nu samman för att marknadsföra regionens expertkunskap inom området.

Initialt har åtta verksamheter anslutit sig till Medicon Valley Inhalation Consortium, däribland etablerade bolag som Validus Engineering och Colloidal Resource. Flertalet är dock nystartade små verksamheter som Emmace Consulting och Adroit Science, grundade i samband med AstraZenecas nedläggning i Lund. Även veteraner från Novo Nordisk ingår.

Initiativtagare är Orest Lastow på produktutvecklingsbolaget Zenit Design, med kontor i Malmö och Göteborg.

— Det är egentligen bara ett par ställen i världen som kan visa upp lika bred kompetens kring inhalationsprodukter som här i regionen. Men efter AstraZenecas neddragningar är kompetensen spridd på flera bolag som har svårt att synas internationellt, säger han. 

Utöver de åtta medlemsföretagen är ytterligare ett par på väg in, däribland en dansk verksamhet.

— Förutom de stora läkemedelstillverkarna och de små forskningsprojekten är tillverkare av generiska läkemedel en intressant kundgrupp. När det gäller medicin som intas med inhalator saknar fortfarande generikatillverkarna kompetens för att få fram sina produkter, säger Orest Lastow.

En större omstrukturering av läkemedelsbranschen kan också ge konsortiet vind i seglet. Nyligen försvarade Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska akademin och partner i Helsingborgsbaserade Puls, en avhandling om entreprenörskap inom läkemedelsutveckling. En slutsats var att små företag kan spela en allt viktigare roll i utvecklingen av nya läkemedel. Storbolagen kommer in i en senare fas genom att köpa upp lovande projekt.

— Drastiskt uttryckt har de stora jättarna blivit feta och lata. När de regulatoriska kraven skruvades upp de senaste decennierna svarade läkemedelsbolagen med att satsar mer resurser, men det är inte så man löser problem, säger Orest Lastow.

Joel Lyth

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.