torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Nytt konsortium ska suga upp AstraZenecas inhalatorkompetens

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och Novo Nordisk går nu samman för att marknadsföra regionens expertkunskap inom området.

Initialt har åtta verksamheter anslutit sig till Medicon Valley Inhalation Consortium, däribland etablerade bolag som Validus Engineering och Colloidal Resource. Flertalet är dock nystartade små verksamheter som Emmace Consulting och Adroit Science, grundade i samband med AstraZenecas nedläggning i Lund. Även veteraner från Novo Nordisk ingår.

Initiativtagare är Orest Lastow på produktutvecklingsbolaget Zenit Design, med kontor i Malmö och Göteborg.

— Det är egentligen bara ett par ställen i världen som kan visa upp lika bred kompetens kring inhalationsprodukter som här i regionen. Men efter AstraZenecas neddragningar är kompetensen spridd på flera bolag som har svårt att synas internationellt, säger han. 

Utöver de åtta medlemsföretagen är ytterligare ett par på väg in, däribland en dansk verksamhet.

— Förutom de stora läkemedelstillverkarna och de små forskningsprojekten är tillverkare av generiska läkemedel en intressant kundgrupp. När det gäller medicin som intas med inhalator saknar fortfarande generikatillverkarna kompetens för att få fram sina produkter, säger Orest Lastow.

En större omstrukturering av läkemedelsbranschen kan också ge konsortiet vind i seglet. Nyligen försvarade Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi vid Sahlgrenska akademin och partner i Helsingborgsbaserade Puls, en avhandling om entreprenörskap inom läkemedelsutveckling. En slutsats var att små företag kan spela en allt viktigare roll i utvecklingen av nya läkemedel. Storbolagen kommer in i en senare fas genom att köpa upp lovande projekt.

— Drastiskt uttryckt har de stora jättarna blivit feta och lata. När de regulatoriska kraven skruvades upp de senaste decennierna svarade läkemedelsbolagen med att satsar mer resurser, men det är inte så man löser problem, säger Orest Lastow.

Joel Lyth

Ett nytt konsortium ska slå vakt om Öresundsregionens spetskompetens inom läkemedel som inhaleras. En rad företag sprungna ur AstraZeneca och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.