söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tiotals avknoppningsbolag tar plats efter AstraZeneca

Efter AstraZenecas nedläggning i Lund har närmare var elfte tidigare anställd satsat på en framtid som företagare. Entreprenörsnätverket SuperNova räknar nu till mer än 20 avknoppade life science-bolag. Rapidus har hela listan.

Bland dem som definitivt lämnat AstraZeneca bakom sig finns Helena Ekdahl. Efter tio år på läkemedelsjättens biologiavdelning har hon dragit igång konsultbolaget LabJoy, som ska hjälpa små och medelstora företag eller offentlig sektor med labbtjänster. Tre tidigare kollegor från AstraZeneca är redan kontrakterade som underkonsulter och fem till är på väg in.

— Sedan får vi se, det gäller ju i första hand att ordna uppdrag till alla, säger Helena Ekdahl.

Utöver AstraZeneca har hon en bakgrund från dåvarande Medeonbolaget Biora. LabJoy sitter i dag i Medeons inkubator.

Avknoppningen Patient Information Broker har valt att stanna i Lund, med adress på företagsparken St Lars. Bolaget sysslar med insamling och hantering av data om KOL-patienter. Grunden är en databas med 700 patienter som AstraZeneca inte längre ville underhålla, en databas som Patient Information Broker siktar på att utöka genom samarbeten med specialistkliniker runt om i Europa.

— Tanken är att kunna hitta KOL-patienter till fas II-studier med specifika kriterier, som sjukdomshistoria eller hur länge de har rökt, säger Henrik Bergknut.

Han är en av tre grundare och har även varit med och startat konsultbolaget Biomedical Imaging, som Rapidus berättade om i oktober.

Totalt finns drygt 20 life science-bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda med i nätverket SuperNova. En stor del av dem är på väg in på Medicon Village, uppger SuperNovas initiativtagare Erika Medin. Nätverket bildades som en lös sammanslutning redan 2010 men har nu fått ett namn och växlat upp verksamheten, bland annat med månatliga lunchföreläsningar på Medicon Village.

— Många frågar om vi inte är rädda för den inbördes konkurrensen, men kompetensen hos bolagen är så pass spridd att jag snarare tror att det kommer ge samarbeten, säger Erika Medin.

Klicka här för se hela listan på life science-bolagen som startats av före detta AstraZeneca-anställda.

Erik Olausson

Efter AstraZenecas nedläggning i Lund har närmare var elfte tidigare anställd satsat på en framtid som företagare. Entreprenörsnätverket SuperNova räknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.