torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tiotals avknoppningsbolag tar plats efter AstraZeneca

Efter AstraZenecas nedläggning i Lund har närmare var elfte tidigare anställd satsat på en framtid som företagare. Entreprenörsnätverket SuperNova räknar nu till mer än 20 avknoppade life science-bolag. Rapidus har hela listan.

Bland dem som definitivt lämnat AstraZeneca bakom sig finns Helena Ekdahl. Efter tio år på läkemedelsjättens biologiavdelning har hon dragit igång konsultbolaget LabJoy, som ska hjälpa små och medelstora företag eller offentlig sektor med labbtjänster. Tre tidigare kollegor från AstraZeneca är redan kontrakterade som underkonsulter och fem till är på väg in.

— Sedan får vi se, det gäller ju i första hand att ordna uppdrag till alla, säger Helena Ekdahl.

Utöver AstraZeneca har hon en bakgrund från dåvarande Medeonbolaget Biora. LabJoy sitter i dag i Medeons inkubator.

Avknoppningen Patient Information Broker har valt att stanna i Lund, med adress på företagsparken St Lars. Bolaget sysslar med insamling och hantering av data om KOL-patienter. Grunden är en databas med 700 patienter som AstraZeneca inte längre ville underhålla, en databas som Patient Information Broker siktar på att utöka genom samarbeten med specialistkliniker runt om i Europa.

— Tanken är att kunna hitta KOL-patienter till fas II-studier med specifika kriterier, som sjukdomshistoria eller hur länge de har rökt, säger Henrik Bergknut.

Han är en av tre grundare och har även varit med och startat konsultbolaget Biomedical Imaging, som Rapidus berättade om i oktober.

Totalt finns drygt 20 life science-bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda med i nätverket SuperNova. En stor del av dem är på väg in på Medicon Village, uppger SuperNovas initiativtagare Erika Medin. Nätverket bildades som en lös sammanslutning redan 2010 men har nu fått ett namn och växlat upp verksamheten, bland annat med månatliga lunchföreläsningar på Medicon Village.

— Många frågar om vi inte är rädda för den inbördes konkurrensen, men kompetensen hos bolagen är så pass spridd att jag snarare tror att det kommer ge samarbeten, säger Erika Medin.

Klicka här för se hela listan på life science-bolagen som startats av före detta AstraZeneca-anställda.

Erik Olausson

Efter AstraZenecas nedläggning i Lund har närmare var elfte tidigare anställd satsat på en framtid som företagare. Entreprenörsnätverket SuperNova räknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.