tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Tiotals avknoppningsbolag tar plats efter AstraZeneca

Efter AstraZenecas nedläggning i Lund har närmare var elfte tidigare anställd satsat på en framtid som företagare. Entreprenörsnätverket SuperNova räknar nu till mer än 20 avknoppade life science-bolag. Rapidus har hela listan.

Bland dem som definitivt lämnat AstraZeneca bakom sig finns Helena Ekdahl. Efter tio år på läkemedelsjättens biologiavdelning har hon dragit igång konsultbolaget LabJoy, som ska hjälpa små och medelstora företag eller offentlig sektor med labbtjänster. Tre tidigare kollegor från AstraZeneca är redan kontrakterade som underkonsulter och fem till är på väg in.

— Sedan får vi se, det gäller ju i första hand att ordna uppdrag till alla, säger Helena Ekdahl.

Utöver AstraZeneca har hon en bakgrund från dåvarande Medeonbolaget Biora. LabJoy sitter i dag i Medeons inkubator.

Avknoppningen Patient Information Broker har valt att stanna i Lund, med adress på företagsparken St Lars. Bolaget sysslar med insamling och hantering av data om KOL-patienter. Grunden är en databas med 700 patienter som AstraZeneca inte längre ville underhålla, en databas som Patient Information Broker siktar på att utöka genom samarbeten med specialistkliniker runt om i Europa.

— Tanken är att kunna hitta KOL-patienter till fas II-studier med specifika kriterier, som sjukdomshistoria eller hur länge de har rökt, säger Henrik Bergknut.

Han är en av tre grundare och har även varit med och startat konsultbolaget Biomedical Imaging, som Rapidus berättade om i oktober.

Totalt finns drygt 20 life science-bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda med i nätverket SuperNova. En stor del av dem är på väg in på Medicon Village, uppger SuperNovas initiativtagare Erika Medin. Nätverket bildades som en lös sammanslutning redan 2010 men har nu fått ett namn och växlat upp verksamheten, bland annat med månatliga lunchföreläsningar på Medicon Village.

— Många frågar om vi inte är rädda för den inbördes konkurrensen, men kompetensen hos bolagen är så pass spridd att jag snarare tror att det kommer ge samarbeten, säger Erika Medin.

Klicka här för se hela listan på life science-bolagen som startats av före detta AstraZeneca-anställda.

Erik Olausson

Efter AstraZenecas nedläggning i Lund har närmare var elfte tidigare anställd satsat på en framtid som företagare. Entreprenörsnätverket SuperNova räknar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.