lördag 23 november 2024

inloggad som

Mobilladdare nytt fält för danska solceller

Köpenhamnsbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller till hustak. Istället är det strömslukande mobiltelefoner som ska bli vägen in till marknaden för de nanoteknikbaserade solcellerna.

Efterhand som mobiltelefonerna tar över uppgifter som att öppna bildörrar och hantera betalningar blir det allt viktigare att batteriet inte dör. Där ser Sunflake en möjlighet för sina solceller, inte minst i exempelvis afrikanska länder där strömförsörjningen ofta är opålitlig.

— Vi förhandlar nu om samarbete med de största mobilbolagen samt högteknologiska bolag som levererar till USA:s militär, säger VD Morten Schaldermose, nyss hemkommen från Silicon Valley.

Morten Schaldermose övertog 2009 chefsposten från grundaren och nanofysikern Martin Aagersen, som nu koncentrerar sig helt på teknikutvecklingen. Sunflakes nanostrukturer ska enligt bolaget öka verkningsgraden till det dubbla jämfört med dagens solceller.

Sunflake har finansieringen säkrad fram till sommaren 2012 efter att bland andra Højteknologifond och Köpenhamns universitet gått in med sammanlagt 18 miljoner danska kronor. Enligt Morten Schaldemose ska solcellerna finnas ute på marknaden 2014.

— Jag kan inte säga hur mycket pengar vi kommer behöva till dess. Det beror delvis på de partnerskap vi håller på att etablera i USA, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller till hustak. Istället är det strömslukande mobiltelefoner som ska bli vägen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.