torsdag 25 april 2024

inloggad som

Mobilladdare nytt fält för danska solceller

Köpenhamnsbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller till hustak. Istället är det strömslukande mobiltelefoner som ska bli vägen in till marknaden för de nanoteknikbaserade solcellerna.

Efterhand som mobiltelefonerna tar över uppgifter som att öppna bildörrar och hantera betalningar blir det allt viktigare att batteriet inte dör. Där ser Sunflake en möjlighet för sina solceller, inte minst i exempelvis afrikanska länder där strömförsörjningen ofta är opålitlig.

— Vi förhandlar nu om samarbete med de största mobilbolagen samt högteknologiska bolag som levererar till USA:s militär, säger VD Morten Schaldermose, nyss hemkommen från Silicon Valley.

Morten Schaldermose övertog 2009 chefsposten från grundaren och nanofysikern Martin Aagersen, som nu koncentrerar sig helt på teknikutvecklingen. Sunflakes nanostrukturer ska enligt bolaget öka verkningsgraden till det dubbla jämfört med dagens solceller.

Sunflake har finansieringen säkrad fram till sommaren 2012 efter att bland andra Højteknologifond och Köpenhamns universitet gått in med sammanlagt 18 miljoner danska kronor. Enligt Morten Schaldemose ska solcellerna finnas ute på marknaden 2014.

— Jag kan inte säga hur mycket pengar vi kommer behöva till dess. Det beror delvis på de partnerskap vi håller på att etablera i USA, säger han.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Köpenhamnsbolaget Sunflake har övergett planerna på att tillverka solceller till hustak. Istället är det strömslukande mobiltelefoner som ska bli vägen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.