måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trialbee tar första kunden inom kontraktsforskning

Malmöbaserade Trialbee har fått sitt första kontrakt på ett webbaserat system för patientrekrytering. Kunden är kontraktsforskningsbolaget Commitum i Lund.

Trialbees affärsidé är att med webbens hjälp rekrytera patienter till olika typer av läkemedelstester. Normalt sker det via tidningsannonser eller patienternas egna läkare, men Trialbee sköter rekryteringen helt och hållet via nätet. Bland annat kan patienter anmäla intresse för framtida tester till en databas.

— När vi drog igång insåg vi att detta är en marknad som hittills är väldigt lite exploaterad och att läkemedelsbolagen skulle kunna spara stora pengar med ett system som vårt, säger Tobias Folkesson, som grundade bolaget tillsammans med Jonas Billing förra hösten.

Båda har bakgrund som projektchefer på Sony Ericsson. Genom Mobile Heights Business Center fick Trialbee kontakt med läkemedelsbolaget AstraZeneca, med vilket man genomförde de första testerna. Commitum, som det senaste verksamhetsåret hade tolv anställda och omsatte 17,5 miljoner kronor, är därmed bolagets första skarpa kund.

— Detta är en strategiskt väldigt viktig order för att få systemet på plats och vi kommer att lära oss mycket på den, säger Jonas Billing.

Han vill dock inte berätta hur mycket kontraktet är värt eller vilken typ av läkemedelsstudier som det aktuella projektet handlar om, men säger att Trialbees lösning fungerar för att rekrytera testpatienter till allt från Alzheimers till ögonsjukdomar.

Framöver siktar Trialbee även på att utveckla digitala hälsodagböcker, där data från patienter automatiskt samlas in med hjälp av mobilteknik. Det underlättar rekryteringen av patienter med specifika förutsättningar till olika typer av tester.

Trialbee har hittills tagit in 1,5 miljoner kronor i riskkapital från Almi, StartupBootcamp och investerare som Hampus Jakobsson, Karl-Anders Johansson och Johan Lenander — alla med bakgrund i TAT. Bolaget sitter i Malmöföretaget Qubulus lokaler, i det som kallas för Malmö Tech Hub. Just nu söks ytterligare fem miljoner i utvecklingskapital.

Anders Frick

Malmöbaserade Trialbee har fått sitt första kontrakt på ett webbaserat system för patientrekrytering. Kunden är kontraktsforskningsbolaget Commitum i Lund. Trialbees […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.