lördag 4 maj 2024

inloggad som

Trialbee tar första kunden inom kontraktsforskning

Malmöbaserade Trialbee har fått sitt första kontrakt på ett webbaserat system för patientrekrytering. Kunden är kontraktsforskningsbolaget Commitum i Lund.

Trialbees affärsidé är att med webbens hjälp rekrytera patienter till olika typer av läkemedelstester. Normalt sker det via tidningsannonser eller patienternas egna läkare, men Trialbee sköter rekryteringen helt och hållet via nätet. Bland annat kan patienter anmäla intresse för framtida tester till en databas.

— När vi drog igång insåg vi att detta är en marknad som hittills är väldigt lite exploaterad och att läkemedelsbolagen skulle kunna spara stora pengar med ett system som vårt, säger Tobias Folkesson, som grundade bolaget tillsammans med Jonas Billing förra hösten.

Båda har bakgrund som projektchefer på Sony Ericsson. Genom Mobile Heights Business Center fick Trialbee kontakt med läkemedelsbolaget AstraZeneca, med vilket man genomförde de första testerna. Commitum, som det senaste verksamhetsåret hade tolv anställda och omsatte 17,5 miljoner kronor, är därmed bolagets första skarpa kund.

— Detta är en strategiskt väldigt viktig order för att få systemet på plats och vi kommer att lära oss mycket på den, säger Jonas Billing.

Han vill dock inte berätta hur mycket kontraktet är värt eller vilken typ av läkemedelsstudier som det aktuella projektet handlar om, men säger att Trialbees lösning fungerar för att rekrytera testpatienter till allt från Alzheimers till ögonsjukdomar.

Framöver siktar Trialbee även på att utveckla digitala hälsodagböcker, där data från patienter automatiskt samlas in med hjälp av mobilteknik. Det underlättar rekryteringen av patienter med specifika förutsättningar till olika typer av tester.

Trialbee har hittills tagit in 1,5 miljoner kronor i riskkapital från Almi, StartupBootcamp och investerare som Hampus Jakobsson, Karl-Anders Johansson och Johan Lenander — alla med bakgrund i TAT. Bolaget sitter i Malmöföretaget Qubulus lokaler, i det som kallas för Malmö Tech Hub. Just nu söks ytterligare fem miljoner i utvecklingskapital.

Anders Frick

Malmöbaserade Trialbee har fått sitt första kontrakt på ett webbaserat system för patientrekrytering. Kunden är kontraktsforskningsbolaget Commitum i Lund. Trialbees […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.