onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Kinesiska investerare ny maktfaktor i Skåne

Kort sagt: Kinesiska investerare börjar bli en maktfaktor i skånskt näringsliv. Flera spjutspetsföretag har på senare tid lockat kinesiska ägare och framöver lär aktiviteten öka. Rapidus listar fyra spännande bolag att hålla ögonen på.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det har skrivits spaltmeter om Kinas intresse för svensk fordonsindustri. Men i skuggan av den traditionella mediebevakningen har kinesiska investerare seglat upp som en allt viktigare aktör även i skånska teknikföretag.

Det är en återspegling av de nya styrkeförhållandena i världsekonomin. Bedömare menar att Kina växer förbi USA i bruttonationalprodukt om bara fem år och blir då världens största ekonomi.

Den gemensamma nämnaren mellan det kinesiska intresset för Skåne och intresset för Volvo och Saab är teknik. Kineserna vill åt kunskap — antingen i form av uppfinningar, utrustning eller know-how.

I de skånska fallen finns också ett tydligt motiv att etablera brohuvud för affärer med övriga Sverige och Europa. Allt görs med målet att öka konkurrenskraften och etablera Kina som en ekonomisk supermakt.

Här är några företag som redan i dag har kinesiska investerare och kan vara värda att hålla lite extra koll på framöver:

* Amanzitel, Helsingborg. Rapidus kunde nyligen berätta att bolaget sedan uppköpet i våras fått närmare fyrtio miljoner kronor i nytt kapital från ägaren DingLi Communications. Amanzitel har rötterna i Mobile Heights Business Center och utvecklar teknik för att optimera trafik på stora datanätverk. Nu har verksamheten expanderat till trettio anställda. Även börsnoterade DingLi jobbar med att förbättra datanätverk och Amanzitel är ett utpräglat teknikförvärv.

* Rechon Life Science, Limhamn. En tidigare Ferringfabrik som köpts av Dongbao Biopharmaceutical. Rechon sitter på avancerad utrustning för aseptisk läkemedelstillverkning. Dongbao är en av Kinas största insulinproducenter och har satsat miljonbelopp i Rechon. De nya ägarna vill åt kompetensen, men också använda bolaget som bas för framtida expansion i Europa. Anläggningen har ett sextiotal anställda.

* Airec, Lund. Har tagit fram en ny typ av värmeväxlare med större kontaktytor för värmeutbyte mellan elementen. Tekniken tillåter materialströmmar av olika form, som flytande ämnen eller gaser. Kinesiska distributören Eastfirst Mechanical & Electrical Equipment är delägare och använder produkterna i egna applikationer. Airec, där Industrifonden också finns med i ägarlistan, har knappt tio anställda.

* Huawei, Lund. Kinas telekombolag nummer ett öppnade i fjol filial i Skåne. Det uttalade målet är att suga upp kvalificerad ingenjörskompetens, inte minst i samband neddragningarna på andra håll i regionens mobilindustri. Inriktningen i Lund är plattformsutveckling och målet ett femtiotal anställda.

Dessa satsningar är bara början.

Kina har länge använts som ett lågkostnadsland för västvärldens produktion. Men de dubbelriktade samarbetena blir allt fler, inte minst inom akademin. Det sker samtidigt som den amerikanska och europeiska skuldkrisen ökar Kinas relativa, finansiella övertag genom sin fortsatt starkare ekonomi.

Nationalekonomen Klas Eklund har nyligen kommit ut med boken ”Kina: den nygamla supermakten”. Han menar att det vi bevittnar är världens största shoppingrunda.

Banden mellan just Öresundsregionen och Mittens rike blir nu starkare. I veckan kom beskedet att Köpenhamns flygplats Kastrup dubblar sin trafik till och från Peking. Det är en effekt av det ökade utbytet, men innebär också grogrund för fler interkontinentala affärer.

Kort sagt: Kinesiska investerare börjar bli en maktfaktor i skånskt näringsliv. Flera spjutspetsföretag har på senare tid lockat kinesiska ägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.