torsdag 21 november 2024

inloggad som

Kinesiska investerare ny maktfaktor i Skåne

Kort sagt: Kinesiska investerare börjar bli en maktfaktor i skånskt näringsliv. Flera spjutspetsföretag har på senare tid lockat kinesiska ägare och framöver lär aktiviteten öka. Rapidus listar fyra spännande bolag att hålla ögonen på.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det har skrivits spaltmeter om Kinas intresse för svensk fordonsindustri. Men i skuggan av den traditionella mediebevakningen har kinesiska investerare seglat upp som en allt viktigare aktör även i skånska teknikföretag.

Det är en återspegling av de nya styrkeförhållandena i världsekonomin. Bedömare menar att Kina växer förbi USA i bruttonationalprodukt om bara fem år och blir då världens största ekonomi.

Den gemensamma nämnaren mellan det kinesiska intresset för Skåne och intresset för Volvo och Saab är teknik. Kineserna vill åt kunskap — antingen i form av uppfinningar, utrustning eller know-how.

I de skånska fallen finns också ett tydligt motiv att etablera brohuvud för affärer med övriga Sverige och Europa. Allt görs med målet att öka konkurrenskraften och etablera Kina som en ekonomisk supermakt.

Här är några företag som redan i dag har kinesiska investerare och kan vara värda att hålla lite extra koll på framöver:

* Amanzitel, Helsingborg. Rapidus kunde nyligen berätta att bolaget sedan uppköpet i våras fått närmare fyrtio miljoner kronor i nytt kapital från ägaren DingLi Communications. Amanzitel har rötterna i Mobile Heights Business Center och utvecklar teknik för att optimera trafik på stora datanätverk. Nu har verksamheten expanderat till trettio anställda. Även börsnoterade DingLi jobbar med att förbättra datanätverk och Amanzitel är ett utpräglat teknikförvärv.

* Rechon Life Science, Limhamn. En tidigare Ferringfabrik som köpts av Dongbao Biopharmaceutical. Rechon sitter på avancerad utrustning för aseptisk läkemedelstillverkning. Dongbao är en av Kinas största insulinproducenter och har satsat miljonbelopp i Rechon. De nya ägarna vill åt kompetensen, men också använda bolaget som bas för framtida expansion i Europa. Anläggningen har ett sextiotal anställda.

* Airec, Lund. Har tagit fram en ny typ av värmeväxlare med större kontaktytor för värmeutbyte mellan elementen. Tekniken tillåter materialströmmar av olika form, som flytande ämnen eller gaser. Kinesiska distributören Eastfirst Mechanical & Electrical Equipment är delägare och använder produkterna i egna applikationer. Airec, där Industrifonden också finns med i ägarlistan, har knappt tio anställda.

* Huawei, Lund. Kinas telekombolag nummer ett öppnade i fjol filial i Skåne. Det uttalade målet är att suga upp kvalificerad ingenjörskompetens, inte minst i samband neddragningarna på andra håll i regionens mobilindustri. Inriktningen i Lund är plattformsutveckling och målet ett femtiotal anställda.

Dessa satsningar är bara början.

Kina har länge använts som ett lågkostnadsland för västvärldens produktion. Men de dubbelriktade samarbetena blir allt fler, inte minst inom akademin. Det sker samtidigt som den amerikanska och europeiska skuldkrisen ökar Kinas relativa, finansiella övertag genom sin fortsatt starkare ekonomi.

Nationalekonomen Klas Eklund har nyligen kommit ut med boken ”Kina: den nygamla supermakten”. Han menar att det vi bevittnar är världens största shoppingrunda.

Banden mellan just Öresundsregionen och Mittens rike blir nu starkare. I veckan kom beskedet att Köpenhamns flygplats Kastrup dubblar sin trafik till och från Peking. Det är en effekt av det ökade utbytet, men innebär också grogrund för fler interkontinentala affärer.

Kort sagt: Kinesiska investerare börjar bli en maktfaktor i skånskt näringsliv. Flera spjutspetsföretag har på senare tid lockat kinesiska ägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.