onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lagparagraf hotar skånsk finansiering i Max IV…

|  , ,
|  

Region Skåne var en av fyra viktiga bidragsgivare då finansieringen till Max IV spikades ifjol. Nu hänger de 135 miljoner kronorna löst sedan det visat sig att det krävs en lagändring för att stödet ska kunna betalas ut.

Regionens pengar utgör del av den dryga miljard som bygget av acceleratorer och lagringsringar för elektronerna i Max IV-laboratoriet beräknas kosta. De ska enligt avtalet från förra sommaren betalas ut senast 2014. Men då måste regionen kunna portionera ut kostnaden över flera år och skriva av den som en investering, en metod som idag saknar stöd i lagen.

— Att ta hela kostnaden på ett år skulle inte gå, inte med de andra prioriteringar vi har att göra inom sjukvård och så vidare. Vi ser medfinansieringen av Max IV som en investering i tillväxt och utveckling som rimligtvis inte ska belasta enbart dagens skattebetalare, säger Harald Lindström, Regiondirektör med ansvar för strategiska investeringar.

Ett undantag i kommunala redovisningslagen tillåter kommuner och regioner att skriva av stöd till statlig infrastruktur som vägar och järnvägar på upp till 25 år. Undantaget infördes 2009, bland annat för att tillåta landstingen och kommunerna i Stockholmstrakten att medfinansiera bygget av citybanan. Men något motsvarande finns alltså inte för stöd till statliga forskningsanläggningar.

Region Skåne ser sig nu tvingade att begära en lagändring, och har skickat en hemställan till regeringen för att få stöd till statliga forskningsanläggningar jämställt med stöd till väg- och järnvägar.

— Vi har uttömt alla andra möjligheter, säger Harald Lindström till Rapidus.

Borde ni inte ha tänkt på det här när ni lovade bort pengarna?

— Vi insåg att det skulle bli svårigheter men trodde oss kunna klara dem. Och hade det funnits ett svenskt aktiebolag som det gör för ESS hade det säkert funnits lösningar där vi blivit delägare och kunnat ta upp aktievärdet i vår balansräkning.

Harald Lindström vill inte gå in på vad som händer om regering eller riksdag avslår begäran, men säger att Regionen planerar att uppvakta finansdepartementet för att trycka på vikten av en lagändring.

Erik Olausson

Region Skåne var en av fyra viktiga bidragsgivare då finansieringen till Max IV spikades ifjol. Nu hänger de 135 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.