fredag 26 april 2024

inloggad som

Lagparagraf hotar skånsk finansiering i Max IV…

|  , ,
|  

Region Skåne var en av fyra viktiga bidragsgivare då finansieringen till Max IV spikades ifjol. Nu hänger de 135 miljoner kronorna löst sedan det visat sig att det krävs en lagändring för att stödet ska kunna betalas ut.

Regionens pengar utgör del av den dryga miljard som bygget av acceleratorer och lagringsringar för elektronerna i Max IV-laboratoriet beräknas kosta. De ska enligt avtalet från förra sommaren betalas ut senast 2014. Men då måste regionen kunna portionera ut kostnaden över flera år och skriva av den som en investering, en metod som idag saknar stöd i lagen.

— Att ta hela kostnaden på ett år skulle inte gå, inte med de andra prioriteringar vi har att göra inom sjukvård och så vidare. Vi ser medfinansieringen av Max IV som en investering i tillväxt och utveckling som rimligtvis inte ska belasta enbart dagens skattebetalare, säger Harald Lindström, Regiondirektör med ansvar för strategiska investeringar.

Ett undantag i kommunala redovisningslagen tillåter kommuner och regioner att skriva av stöd till statlig infrastruktur som vägar och järnvägar på upp till 25 år. Undantaget infördes 2009, bland annat för att tillåta landstingen och kommunerna i Stockholmstrakten att medfinansiera bygget av citybanan. Men något motsvarande finns alltså inte för stöd till statliga forskningsanläggningar.

Region Skåne ser sig nu tvingade att begära en lagändring, och har skickat en hemställan till regeringen för att få stöd till statliga forskningsanläggningar jämställt med stöd till väg- och järnvägar.

— Vi har uttömt alla andra möjligheter, säger Harald Lindström till Rapidus.

Borde ni inte ha tänkt på det här när ni lovade bort pengarna?

— Vi insåg att det skulle bli svårigheter men trodde oss kunna klara dem. Och hade det funnits ett svenskt aktiebolag som det gör för ESS hade det säkert funnits lösningar där vi blivit delägare och kunnat ta upp aktievärdet i vår balansräkning.

Harald Lindström vill inte gå in på vad som händer om regering eller riksdag avslår begäran, men säger att Regionen planerar att uppvakta finansdepartementet för att trycka på vikten av en lagändring.

Erik Olausson

Region Skåne var en av fyra viktiga bidragsgivare då finansieringen till Max IV spikades ifjol. Nu hänger de 135 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.