fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Inga svenska konsulter kvar på Teleca

Konsultbolaget Teleca har i det närmaste halverat personalstyrkan vid huvudkontoret i Malmö. Samtliga anställda konsulter är borta, kvar finns ett 30-tal personer i ledningen. Samtidigt satsar bolaget vidare i Indien, Kina och Korea.

Teleca växer även i USA och Tyskland där nya filialer öppnats. Totalt har en femtedel av personalstyrkan på cirka 2.000 anställda bytts ut det senaste året.

Tidigare hade Teleca kontor på en rad platser runt om i Sverige och var en av de stora leverantörerna till Sony Ericssons utvecklingsavdelning i Lund. 2009 köptes företaget ut från Stockholmsbörsen av riskkapitalbolaget Symphony Technology. I dag har man inga anställda konsulter kvar i Sverige.

Enligt marknadschefen Magnus Ingelsten rör det sig om en omställning där Teleca flyttar fokus från konsulttjänster inom mobilteknik till att inrikta sig på fordonsbranschen, tillverkare av hemelektronik och teleoperatörer.

— Det är inte så lönsamt att jobba som underkonsult inom telekomindustrin här i regionen då det varit en nedgång och konkurrensen om jobben är hård, säger han.

Istället har företaget gått in på nya marknader som öppnar sig när allt fler produkter blir uppkopplade mot nätet. Ett steg i den riktningen var sommarens förvärv av amerikanska mjukvarubolaget Triple Play Integration. Tidigare i år köpte Teleca också Surfkitchen, som utvecklar teknik för att sälja program och media via internet. Genom förvärven har Teleca nu 20 kontor i 12 länder.

Efter flera år med stora förluster redovisade koncernen en liten vinst 2010, med en omsättning på 900 miljoner. Enligt Magnus Ingelsten är kassaflödet fortsatt positivt.

Joel Lyth

Konsultbolaget Teleca har i det närmaste halverat personalstyrkan vid huvudkontoret i Malmö. Samtliga anställda konsulter är borta, kvar finns ett 30-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.