fredag 17 maj 2024

inloggad som

Inga svenska konsulter kvar på Teleca

Konsultbolaget Teleca har i det närmaste halverat personalstyrkan vid huvudkontoret i Malmö. Samtliga anställda konsulter är borta, kvar finns ett 30-tal personer i ledningen. Samtidigt satsar bolaget vidare i Indien, Kina och Korea.

Teleca växer även i USA och Tyskland där nya filialer öppnats. Totalt har en femtedel av personalstyrkan på cirka 2.000 anställda bytts ut det senaste året.

Tidigare hade Teleca kontor på en rad platser runt om i Sverige och var en av de stora leverantörerna till Sony Ericssons utvecklingsavdelning i Lund. 2009 köptes företaget ut från Stockholmsbörsen av riskkapitalbolaget Symphony Technology. I dag har man inga anställda konsulter kvar i Sverige.

Enligt marknadschefen Magnus Ingelsten rör det sig om en omställning där Teleca flyttar fokus från konsulttjänster inom mobilteknik till att inrikta sig på fordonsbranschen, tillverkare av hemelektronik och teleoperatörer.

— Det är inte så lönsamt att jobba som underkonsult inom telekomindustrin här i regionen då det varit en nedgång och konkurrensen om jobben är hård, säger han.

Istället har företaget gått in på nya marknader som öppnar sig när allt fler produkter blir uppkopplade mot nätet. Ett steg i den riktningen var sommarens förvärv av amerikanska mjukvarubolaget Triple Play Integration. Tidigare i år köpte Teleca också Surfkitchen, som utvecklar teknik för att sälja program och media via internet. Genom förvärven har Teleca nu 20 kontor i 12 länder.

Efter flera år med stora förluster redovisade koncernen en liten vinst 2010, med en omsättning på 900 miljoner. Enligt Magnus Ingelsten är kassaflödet fortsatt positivt.

Joel Lyth

Konsultbolaget Teleca har i det närmaste halverat personalstyrkan vid huvudkontoret i Malmö. Samtliga anställda konsulter är borta, kvar finns ett 30-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]