tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny skånsk stiftelse ska lyfta unga exportföretag

Tillgången på riskvilligt kapital i Sverige är för dålig. Förändringarna i innovationssystemet går också för långsamt. Det menar initiativtagarna till Framtidslyftet, en nystartad stiftelse i Malmö som ska satsa ideellt i unga tillväxtföretag.

De senaste veckorna har över 160 privatpersoner och några företag gått in som finansiärer i Framtidslyftet. Själva stiftelsen håller för tillfället på att registreras hos Länsstyrelsen. Det ambitiösa målet är att skapa en ny storspelare inom tidigt utvecklingskapital, allt baserat på gåvor och ideella bidrag.

— Vi vill bygga en ny folkrörelse. Det skapas alldeles för få svenska företag som kan växa till exportframgångar, säger Mats Johansson, grundare av Framtidslyftet.

Bland profilerna som backar upp projektet märks medieföretagaren Isabella Löwengrip, Peter Jungbeck på EuroFlorist, Sten K Johnson på Midway Holding, Olof Stenhammar på Ratos, politikern Pia Kinhult och Lennart Nilsson på Crafoordska stiftelsen.

Hur mycket kapital som tagits in vill inte Mats Johansson berätta i dagsläget. Han hoppas dock att det redan under hösten blir en handfull satsningar i nya företag, vardera på upp mot ett par miljoner kronor. Investeringarna ska till en början ske tillsammans med affärsänglar.

I en andra fas, när stiftelsen rest mer kapital, ska arbetet skalas upp till satsningar i något senare skeden. I en tredje fas hoppas Mats Johansson att Framtidslyftet kan bidra till att på allvar sätta fart på den svenska riskkapitalmarknaden.

— Vi bygger vår kapitalbas steg för steg. Längre fram ska vi kunna stötta nya riskkapitalbolag genom att fungera som”corner stone”-investerare när nya fonder dras igång. Vi vill väcka det sovande institutionella kapitalet i Sverige, säger Mats Johansson.

All avkastning ska gå tillbaka till stiftelsen som är tänkt att bli en så kallad evergreen. En urvalskommitté på 10-20 personer som ska sköta satsningarna håller på att rekryteras.

Men varför ska folk skänka pengar till andras företagsbyggen?

— Det låter väldigt osvenskt, men det är tvärtom. Intresset är stort. Vi svenskar är vana att hjälpas åt och göra saker tillsammans, säger Mats Johansson som också är grundare av Spintop Ventures i Malmö och själv tidigare teknikentreprenör.

Kristian Svensson

Tillgången på riskvilligt kapital i Sverige är för dålig. Förändringarna i innovationssystemet går också för långsamt. Det menar initiativtagarna till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.