torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ny skånsk stiftelse ska lyfta unga exportföretag

Tillgången på riskvilligt kapital i Sverige är för dålig. Förändringarna i innovationssystemet går också för långsamt. Det menar initiativtagarna till Framtidslyftet, en nystartad stiftelse i Malmö som ska satsa ideellt i unga tillväxtföretag.

De senaste veckorna har över 160 privatpersoner och några företag gått in som finansiärer i Framtidslyftet. Själva stiftelsen håller för tillfället på att registreras hos Länsstyrelsen. Det ambitiösa målet är att skapa en ny storspelare inom tidigt utvecklingskapital, allt baserat på gåvor och ideella bidrag.

— Vi vill bygga en ny folkrörelse. Det skapas alldeles för få svenska företag som kan växa till exportframgångar, säger Mats Johansson, grundare av Framtidslyftet.

Bland profilerna som backar upp projektet märks medieföretagaren Isabella Löwengrip, Peter Jungbeck på EuroFlorist, Sten K Johnson på Midway Holding, Olof Stenhammar på Ratos, politikern Pia Kinhult och Lennart Nilsson på Crafoordska stiftelsen.

Hur mycket kapital som tagits in vill inte Mats Johansson berätta i dagsläget. Han hoppas dock att det redan under hösten blir en handfull satsningar i nya företag, vardera på upp mot ett par miljoner kronor. Investeringarna ska till en början ske tillsammans med affärsänglar.

I en andra fas, när stiftelsen rest mer kapital, ska arbetet skalas upp till satsningar i något senare skeden. I en tredje fas hoppas Mats Johansson att Framtidslyftet kan bidra till att på allvar sätta fart på den svenska riskkapitalmarknaden.

— Vi bygger vår kapitalbas steg för steg. Längre fram ska vi kunna stötta nya riskkapitalbolag genom att fungera som”corner stone”-investerare när nya fonder dras igång. Vi vill väcka det sovande institutionella kapitalet i Sverige, säger Mats Johansson.

All avkastning ska gå tillbaka till stiftelsen som är tänkt att bli en så kallad evergreen. En urvalskommitté på 10-20 personer som ska sköta satsningarna håller på att rekryteras.

Men varför ska folk skänka pengar till andras företagsbyggen?

— Det låter väldigt osvenskt, men det är tvärtom. Intresset är stort. Vi svenskar är vana att hjälpas åt och göra saker tillsammans, säger Mats Johansson som också är grundare av Spintop Ventures i Malmö och själv tidigare teknikentreprenör.

Kristian Svensson

Tillgången på riskvilligt kapital i Sverige är för dålig. Förändringarna i innovationssystemet går också för långsamt. Det menar initiativtagarna till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.