måndag 1 juli 2024

inloggad som

Nytt LU Bio-bolag ska rädda hårsvallet

En slumpartad upptäckt i ett kärlexperiment — det var ursprunget till läkemedelsbolaget Follicum. Bolaget ska utveckla en substans mot håravfall och grundades nyligen av två forskare vid Lunds universitet tillsammans med LU Bio, som gått in med en miljon kronor i startkapital.

Forskarna bakom bolaget är Anna Hulthgård, professor vid avdelningen för kärlväggsbiologi, och kollegan Pontus Dunér, postdoktor vid avdelningen för experimentell kardiovaskulär forskning. För några år sedan studerade de en substans som de hoppades skulle attrahera vita blodkroppar. Den injicerades i huden hos försöksdjur. Några blodkroppar kom inte, däremot utvecklades nya hårsäckar.

Forskarna noterade fyndet men lade upptäckten i byrålådan fram till förra året, då de fick kontakt med LundBioaccelerator-programmet vid Lunds universitet. Programmet syftar till att leta fram forskningsresultat inom universitetet som kan utvecklas till läkemedel.

— Vi tror att det här skulle kunna användas både till manligt håravfall och vid andra sjukdomar, som vid cytostatikabehandlingar eller brännskador. Målet det första året är att testa substansen på prover från mänsklig hud och se så det fungerar där också, säger Anna Hulthgård.

Hon är tillsammans med Pontus Dunér delägare i Follicum, men forskningen kommer att läggas ut på konsulter eftersom det inte är grundarnas eget forskningsfält. Bolaget arbetar nu på en affärsutvecklingsplan och planerar att söka mer kapital någon gång det närmaste året.

Styrelseordförande i Follicum är tills vidare LU Bio:s VD Thomas Andersson. Rekrytering pågår av VD och nya styrelsemedlemmar. Ytterligare ett företag har nyligen startats genom Bioaccelerator-programmet, MD-Pharma som ska arbeta med muskelsjukdomar.

Lisa Kirsebom

En slumpartad upptäckt i ett kärlexperiment — det var ursprunget till läkemedelsbolaget Follicum. Bolaget ska utveckla en substans mot håravfall […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

    Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.