torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nytt LU Bio-bolag ska rädda hårsvallet

En slumpartad upptäckt i ett kärlexperiment — det var ursprunget till läkemedelsbolaget Follicum. Bolaget ska utveckla en substans mot håravfall och grundades nyligen av två forskare vid Lunds universitet tillsammans med LU Bio, som gått in med en miljon kronor i startkapital.

Forskarna bakom bolaget är Anna Hulthgård, professor vid avdelningen för kärlväggsbiologi, och kollegan Pontus Dunér, postdoktor vid avdelningen för experimentell kardiovaskulär forskning. För några år sedan studerade de en substans som de hoppades skulle attrahera vita blodkroppar. Den injicerades i huden hos försöksdjur. Några blodkroppar kom inte, däremot utvecklades nya hårsäckar.

Forskarna noterade fyndet men lade upptäckten i byrålådan fram till förra året, då de fick kontakt med LundBioaccelerator-programmet vid Lunds universitet. Programmet syftar till att leta fram forskningsresultat inom universitetet som kan utvecklas till läkemedel.

— Vi tror att det här skulle kunna användas både till manligt håravfall och vid andra sjukdomar, som vid cytostatikabehandlingar eller brännskador. Målet det första året är att testa substansen på prover från mänsklig hud och se så det fungerar där också, säger Anna Hulthgård.

Hon är tillsammans med Pontus Dunér delägare i Follicum, men forskningen kommer att läggas ut på konsulter eftersom det inte är grundarnas eget forskningsfält. Bolaget arbetar nu på en affärsutvecklingsplan och planerar att söka mer kapital någon gång det närmaste året.

Styrelseordförande i Follicum är tills vidare LU Bio:s VD Thomas Andersson. Rekrytering pågår av VD och nya styrelsemedlemmar. Ytterligare ett företag har nyligen startats genom Bioaccelerator-programmet, MD-Pharma som ska arbeta med muskelsjukdomar.

Lisa Kirsebom

En slumpartad upptäckt i ett kärlexperiment — det var ursprunget till läkemedelsbolaget Follicum. Bolaget ska utveckla en substans mot håravfall […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.