torsdag 21 november 2024

inloggad som

Rubin Medical-grundare satsar på fetmaoperationer

En ny fetmabehandling lanseras nästa år av nystartade Rubin Medical Nordic, en avknoppning från sjuttonmannabolaget Rubin Medical i Malmö. Bakom behandlingen står amerikanska Aspire Bariatrics.

Den nya metoden presenteras som ett alternativ till gastric bypass-operation, när merparten av magsäcken och en del av tarmen kopplas bort från matsmältningssystemet. Antalet gastric bypass-operationer i Sverige har ökat rejält på senare tid, från drygt 500 per år vid början av 2000-talet till omkring 8.000 opererade 2010.

Behandlingen som nu ska lanseras i Malmö går ut på att en slang sätts in via ett gastroskop i patientens magsäck och leds ut genom bukväggen. Sådana slangar används i vården sedan 20 år tillbaka, normalt för att föra in näring hos patienter som behandlas för exempelvis cancer i matstrupen. Aspire Bariatrics har utvecklat slangen så att det istället går att skölja ut föda ur magsäcken. Patienten kan då tömma ut maginnehållet tjugo minuter efter varje måltid och minska näringsintaget kraftigt. Målet är att patienten ska lära sig att äta normala mängder, så att sköljningarna kan upphöra och slangen tas bort.

Operationerna kombineras med kognitiv beteendeterapi för att normalisera matvanorna, och med plastikkirurgi för den som behöver bli av med överskottshud.

— Det vi säljer blir en paketlösning, som tar hänsyn till att extrem fetma egentligen är ett psykologiskt problem. På det här viset har du tid att träna in ett nytt ätmönster och slangen i magen blir som en säkerhetsventil, säger Mikael Cederhag som är grundare av båda Rubin Medical-bolagen.

Operationen tar en halvtimme och patienten sövs inte. Enligt Mikael Cederhag blir viktnedgången lika stor och snabb som vid gastric bypass. Hittills har metoden bara testats av Aspire Bariatrics på ett 30-tal patienter i USA. I januari startas tre mindre studier i Europa, en av dessa i Köpenhamn.

Kirurgen Jan Hedenbro är chef för den privata kliniken Aleris Obesitas, där nästan alla Skånes gastric bypass-operationer utförs i dag.

— Jag har hört talas om den här metoden, men den är inte offentligt presenterad i vetenskapliga kretsar. För mig är det en helt oprövad teknik, säger han.

Mikael Cederhag hoppas att svenska landsting ska se behandlingen som ett alternativ till gastric bypass och inom något år börja betala för den. Operationstiden är kortare och kostnaden ska bli lägre. Inledningsvis är planen dock att marknadsföra metoden genom någon privat plastikkirurgiklinik i Malmö, och Rubin Medical Nordic förhandlar med ett antal tänkbara. Bolaget ägs av Mikael Cederhag och hustrun Ina Nissen, som räknar med att investera 2–3 miljoner kronor fram till lanseringen i Sverige.

Lisa Kirsebom

En ny fetmabehandling lanseras nästa år av nystartade Rubin Medical Nordic, en avknoppning från sjuttonmannabolaget Rubin Medical i Malmö. Bakom behandlingen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.