En ny fetmabehandling lanseras nästa år av nystartade Rubin Medical Nordic, en avknoppning från sjuttonmannabolaget Rubin Medical i Malmö. Bakom behandlingen står amerikanska Aspire Bariatrics.
Den nya metoden presenteras som ett alternativ till gastric bypass-operation, när merparten av magsäcken och en del av tarmen kopplas bort från matsmältningssystemet. Antalet gastric bypass-operationer i Sverige har ökat rejält på senare tid, från drygt 500 per år vid början av 2000-talet till omkring 8.000 opererade 2010.
Behandlingen som nu ska lanseras i Malmö går ut på att en slang sätts in via ett gastroskop i patientens magsäck och leds ut genom bukväggen. Sådana slangar används i vården sedan 20 år tillbaka, normalt för att föra in näring hos patienter som behandlas för exempelvis cancer i matstrupen. Aspire Bariatrics har utvecklat slangen så att det istället går att skölja ut föda ur magsäcken. Patienten kan då tömma ut maginnehållet tjugo minuter efter varje måltid och minska näringsintaget kraftigt. Målet är att patienten ska lära sig att äta normala mängder, så att sköljningarna kan upphöra och slangen tas bort.
Operationerna kombineras med kognitiv beteendeterapi för att normalisera matvanorna, och med plastikkirurgi för den som behöver bli av med överskottshud.
— Det vi säljer blir en paketlösning, som tar hänsyn till att extrem fetma egentligen är ett psykologiskt problem. På det här viset har du tid att träna in ett nytt ätmönster och slangen i magen blir som en säkerhetsventil, säger Mikael Cederhag som är grundare av båda Rubin Medical-bolagen.
Operationen tar en halvtimme och patienten sövs inte. Enligt Mikael Cederhag blir viktnedgången lika stor och snabb som vid gastric bypass. Hittills har metoden bara testats av Aspire Bariatrics på ett 30-tal patienter i USA. I januari startas tre mindre studier i Europa, en av dessa i Köpenhamn.
Kirurgen Jan Hedenbro är chef för den privata kliniken Aleris Obesitas, där nästan alla Skånes gastric bypass-operationer utförs i dag.
— Jag har hört talas om den här metoden, men den är inte offentligt presenterad i vetenskapliga kretsar. För mig är det en helt oprövad teknik, säger han.
Mikael Cederhag hoppas att svenska landsting ska se behandlingen som ett alternativ till gastric bypass och inom något år börja betala för den. Operationstiden är kortare och kostnaden ska bli lägre. Inledningsvis är planen dock att marknadsföra metoden genom någon privat plastikkirurgiklinik i Malmö, och Rubin Medical Nordic förhandlar med ett antal tänkbara. Bolaget ägs av Mikael Cederhag och hustrun Ina Nissen, som räknar med att investera 2–3 miljoner kronor fram till lanseringen i Sverige.
Lisa Kirsebom