fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BoMill i miljonaffär med europeisk kvarnjätte

Efter en lång startsträcka har teknikbolaget BoMill i Lund fått en genombrottsorder på den europeiska marknaden. Det är österrikiska Rannersdorfer Bio-Muhle, del av kvarnkoncernen LLI Euromills, som köpt in Lundabolagets maskin för kvalitetssortering av spannmål.

Ordern är värd 250.000 euro och följer på en affär med ett foderprojekt i Kanada. Totalt under året har BoMill sålt två fullskalemaskiner och två mindre för forskningsändamål till ett sammanlagt värde av knappt sex miljoner kronor.

Det innebär ett rejält försäljningsgenombrott för BoMill, som fick sin första kund 2007 — i Australien — men sedan dess bara sålt något enstaka exemplar.

LLI Euromills hanterar över tre miljoner ton spannmål om året och är med 40 kvarnar i sju länder en av Europas största kvarnkoncerner. Sorteringsmaskinen från BoMill installeras inom kort vid en kvarn som mal ekologiskt vete. Där ska den skilja korn med tillräckligt hög proteinhalt för brödbak från mer låghaltiga, som kan användas exempelvis till kakor. Utan sortering måste ekologiskt gluten tillsättas i brödmjölet, vilket är dyrt. Det närmaste året ska Rannersdorfer Bio-Muhle utvärdera BoMills teknik. Därefter hoppas VD Henrik Andrén på fler beställningar från Euromills.

BoMill är mitt inne i en riktad nyemission som ska ge bolaget drygt 20 miljoner kronor och ett par nya ägare, vilka är dock ännu inte officiellt. Även de tidigare ägarna kommer att gå in i emissionen, uppger Henrik Andrén. 

Bolaget grundades som en konsultfirma 1998 och i dag arbetar tolv personer för företaget, inräknat konsulter. Grundare är biokemisten Bo Löfqvist, som också är en av huvudägarna genom bolaget BoMill Holding. Bland övriga ägare finns bolagen Lunnear och J. Invest.

Lisa Kirsebom

Efter en lång startsträcka har teknikbolaget BoMill i Lund fått en genombrottsorder på den europeiska marknaden. Det är österrikiska Rannersdorfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.