torsdag 21 november 2024

inloggad som

Danmark forsatt sänke för svenska konsultjättar

För Stockholmsbörsens IT-konsulter med dotterbolag i Danmark är verksamheten på andra sidan Sundet ett problembarn. I samtliga fall sänker de danska affärerna koncernens lönsamhet, visar Rapidus genomgång.

I morse släppte HiQ sin delårsrapport och i den särredovisas Öresundsregionen. Området har en rörelsemarginal på 7,9 procent, att jämföra med 13,3 procent för företaget i stort. Totalt sett ökar omsättningen, men Danmark och Skåne backar.

Jon Carvell, anvarig för de cirka 130 konsulterna i HiQ Öresund, menar dock att utvecklingen börjat vända. Marginalen stärktes något första halvåret mot 2010.

— Danmark är en utmanande marknad, men under våren har beläggningen varit den starkaste på lång tid, säger Jon Carvell.

Tieto tror fortsatt på svag efterfrågan i Danmark, där omsättningen minskat samtidigt som koncernen i sin helhet växt. På ett år har den danska verksamheten dragits ner från drygt 200 anställda till 157.

Hos Proact går Danmark med förlust och i somras kom beskedet att Acando avvecklar i Glostrup på grund av bristande lönsamhet. Också Sigma har lagt ner det lilla engagemang man hade på andra sidan Sundet; i fjol såldes aktierna i intressebolaget Plan B.

Cybercom särredovisar inte Öresundsregionen. Danmark ingår istället i International, ett segment som backar och går med förlust.

— Första halvåret har varit lite tuffare än tidigare år. Lönsamhetsutvecklingen i Danmark har varit svagare än vanligt vilket delvis har berott på viss obeläggning, säger Cybercoms VD Patrik Boman.

Liksom många av de andra är Cybercom en marginell spelare i Köpenhamn. Vägen till långsiktig lönsamhet går inte genom nedskärningar, menar Patrik Boman. Planen är snabb expansion som ska ske genom fler uppdrag inom den offentliga sektorn och energibranschen.

— Vi siktar på att komma upp i en nivå med hundra anställda i Köpenhamn för att bli synliga på marknaden, vilket bör ske inom en tvåårsperiod. Att vara 40-50 anställda som vi är väldigt litet i Danmark.

För tekniskt inriktade Prevas har Danmark varit ett problembarn, men enligt ekonomichef Mats Åström ligger nu verksamheten ungefär i linje med koncernens snitt. Addnode har på kort tid gjort tre förvärv i Danmark och håller på att bygga upp ett affärsområde inriktat mot industriell konstruktion. Företaget såg ett köpläge i den svaga danska konjunkturen, men fortfarande är lönsamheten under genomsnittet.

— Vi har köpt lite sargade bolag som vi nu håller på att stöpa om, säger VD Staffan Hanstorp.

Kristian Svensson

För Stockholmsbörsens IT-konsulter med dotterbolag i Danmark är verksamheten på andra sidan Sundet ett problembarn. I samtliga fall sänker de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.