torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmark forsatt sänke för svenska konsultjättar

För Stockholmsbörsens IT-konsulter med dotterbolag i Danmark är verksamheten på andra sidan Sundet ett problembarn. I samtliga fall sänker de danska affärerna koncernens lönsamhet, visar Rapidus genomgång.

I morse släppte HiQ sin delårsrapport och i den särredovisas Öresundsregionen. Området har en rörelsemarginal på 7,9 procent, att jämföra med 13,3 procent för företaget i stort. Totalt sett ökar omsättningen, men Danmark och Skåne backar.

Jon Carvell, anvarig för de cirka 130 konsulterna i HiQ Öresund, menar dock att utvecklingen börjat vända. Marginalen stärktes något första halvåret mot 2010.

— Danmark är en utmanande marknad, men under våren har beläggningen varit den starkaste på lång tid, säger Jon Carvell.

Tieto tror fortsatt på svag efterfrågan i Danmark, där omsättningen minskat samtidigt som koncernen i sin helhet växt. På ett år har den danska verksamheten dragits ner från drygt 200 anställda till 157.

Hos Proact går Danmark med förlust och i somras kom beskedet att Acando avvecklar i Glostrup på grund av bristande lönsamhet. Också Sigma har lagt ner det lilla engagemang man hade på andra sidan Sundet; i fjol såldes aktierna i intressebolaget Plan B.

Cybercom särredovisar inte Öresundsregionen. Danmark ingår istället i International, ett segment som backar och går med förlust.

— Första halvåret har varit lite tuffare än tidigare år. Lönsamhetsutvecklingen i Danmark har varit svagare än vanligt vilket delvis har berott på viss obeläggning, säger Cybercoms VD Patrik Boman.

Liksom många av de andra är Cybercom en marginell spelare i Köpenhamn. Vägen till långsiktig lönsamhet går inte genom nedskärningar, menar Patrik Boman. Planen är snabb expansion som ska ske genom fler uppdrag inom den offentliga sektorn och energibranschen.

— Vi siktar på att komma upp i en nivå med hundra anställda i Köpenhamn för att bli synliga på marknaden, vilket bör ske inom en tvåårsperiod. Att vara 40-50 anställda som vi är väldigt litet i Danmark.

För tekniskt inriktade Prevas har Danmark varit ett problembarn, men enligt ekonomichef Mats Åström ligger nu verksamheten ungefär i linje med koncernens snitt. Addnode har på kort tid gjort tre förvärv i Danmark och håller på att bygga upp ett affärsområde inriktat mot industriell konstruktion. Företaget såg ett köpläge i den svaga danska konjunkturen, men fortfarande är lönsamheten under genomsnittet.

— Vi har köpt lite sargade bolag som vi nu håller på att stöpa om, säger VD Staffan Hanstorp.

Kristian Svensson

För Stockholmsbörsens IT-konsulter med dotterbolag i Danmark är verksamheten på andra sidan Sundet ett problembarn. I samtliga fall sänker de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]