lördag 20 april 2024

inloggad som

Danmark forsatt sänke för svenska konsultjättar

För Stockholmsbörsens IT-konsulter med dotterbolag i Danmark är verksamheten på andra sidan Sundet ett problembarn. I samtliga fall sänker de danska affärerna koncernens lönsamhet, visar Rapidus genomgång.

I morse släppte HiQ sin delårsrapport och i den särredovisas Öresundsregionen. Området har en rörelsemarginal på 7,9 procent, att jämföra med 13,3 procent för företaget i stort. Totalt sett ökar omsättningen, men Danmark och Skåne backar.

Jon Carvell, anvarig för de cirka 130 konsulterna i HiQ Öresund, menar dock att utvecklingen börjat vända. Marginalen stärktes något första halvåret mot 2010.

— Danmark är en utmanande marknad, men under våren har beläggningen varit den starkaste på lång tid, säger Jon Carvell.

Tieto tror fortsatt på svag efterfrågan i Danmark, där omsättningen minskat samtidigt som koncernen i sin helhet växt. På ett år har den danska verksamheten dragits ner från drygt 200 anställda till 157.

Hos Proact går Danmark med förlust och i somras kom beskedet att Acando avvecklar i Glostrup på grund av bristande lönsamhet. Också Sigma har lagt ner det lilla engagemang man hade på andra sidan Sundet; i fjol såldes aktierna i intressebolaget Plan B.

Cybercom särredovisar inte Öresundsregionen. Danmark ingår istället i International, ett segment som backar och går med förlust.

— Första halvåret har varit lite tuffare än tidigare år. Lönsamhetsutvecklingen i Danmark har varit svagare än vanligt vilket delvis har berott på viss obeläggning, säger Cybercoms VD Patrik Boman.

Liksom många av de andra är Cybercom en marginell spelare i Köpenhamn. Vägen till långsiktig lönsamhet går inte genom nedskärningar, menar Patrik Boman. Planen är snabb expansion som ska ske genom fler uppdrag inom den offentliga sektorn och energibranschen.

— Vi siktar på att komma upp i en nivå med hundra anställda i Köpenhamn för att bli synliga på marknaden, vilket bör ske inom en tvåårsperiod. Att vara 40-50 anställda som vi är väldigt litet i Danmark.

För tekniskt inriktade Prevas har Danmark varit ett problembarn, men enligt ekonomichef Mats Åström ligger nu verksamheten ungefär i linje med koncernens snitt. Addnode har på kort tid gjort tre förvärv i Danmark och håller på att bygga upp ett affärsområde inriktat mot industriell konstruktion. Företaget såg ett köpläge i den svaga danska konjunkturen, men fortfarande är lönsamheten under genomsnittet.

— Vi har köpt lite sargade bolag som vi nu håller på att stöpa om, säger VD Staffan Hanstorp.

Kristian Svensson

För Stockholmsbörsens IT-konsulter med dotterbolag i Danmark är verksamheten på andra sidan Sundet ett problembarn. I samtliga fall sänker de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.